Hajdú-Bihar

2012.10.19. 11:44

Kevés csapadék, kevés méz Magyarországon

Hajdú-Bihar - A légköri aszály és a csapadékhiány kártékony hatásával idén nyáron a méhészek is kénytelenek voltak szembesülni. A tavalyi mintegy 20 ezer tonnás magyarországi méztermés fele-harmada jött össze a kaptárakban, ennek megfelelően az árak is a csillagos eget verik.

Hajdú-Bihar - A légköri aszály és a csapadékhiány kártékony hatásával idén nyáron a méhészek is kénytelenek voltak szembesülni. A tavalyi mintegy 20 ezer tonnás magyarországi méztermés fele-harmada jött össze a kaptárakban, ennek megfelelően az árak is a csillagos eget verik.Egy kiló nemes méz már 2000 forint, de az olcsóbb vegyes is 1500-1600 forintba kerül. Szakemberek szerint ilyen ínséges hozamokra utoljára 2001-ben volt példa. Király László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei elnöke információnkat megerősítve elmondta, hogy Hajdú-Biharban hozzávetőleg 900 méhész található, de egy ilyen gyenge év után a számuk minden bizonnyal csökkenni fog.

"Jó lenne mihamarabb elfelejteni ezt az évet, de az a helyzet, hogy már a jövő évi repcetermés egy része is veszni látszik. Arról nem beszélve, hogy az akácnál a rügy képződése sem úgy alakul, ahogy kellene" - vetítette előre Király László, hozzátéve, hogy a napraforgó és a többi mézelő növény esetében egyelőre nem látható előre a jövő. HBN-PA  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!