Hajdú-Bihar

2012.10.23. 17:14

Ne vegyük félvállról a panaszokat!

Hajdú-Bihar - Mint arról legutóbbi Rendelő oldalunkon beszámoltunk, folyamatosan csöngött a telefon prof. dr. Szilasi Mária tüdőgyógyász szakembertelefonos "rendelésén". Akkor a COPD-vel kapcsolatos kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük egy csokorba, mostani lapszámunkban pedig a többi hívásból szemezgetünk.

Hajdú-Bihar - Mint arról legutóbbi Rendelő oldalunkon beszámoltunk, folyamatosan csöngött a telefon prof. dr. Szilasi Mária tüdőgyógyász szakembertelefonos "rendelésén". Akkor a COPD-vel kapcsolatos kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük egy csokorba, mostani lapszámunkban pedig a többi hívásból szemezgetünk.Egy hölgy Hosszúpályiból azzal kereste meg a DEOEC Tüdőgyógyászati klinika igazgatóját, hogy nőgyógyászati műtétje után, egy mellkasröntgen során apró árnyékokat mutattak ki a tüdején, melyeket azóta már a klinikán is vizsgáltak, s ugyan minimálisan nőttek, de nem okoznak számára panaszokat. Szakemberünk a telefonálónak azt javasolta, hogy mindenképpen látogasson vissza az olvasó az orvosához, mivel kétséget kizáróan meg kell állapítani, hogy mik lehetnek az az "árnyékok". – Véleményem szerint szükség lenne hörgőtükrözésre és ajánlott lenne mintát is venni, hogy meggyőződjenek róla, nem áttétről van-e szó. Emellett CT vagy más egyéb, komolyabb képalkotó vizsgálat segíthet a diganózis felállításában - mondta prof. dr. Szilasi Mária.

A szív betegsége is okozhatja

Egy másik, négy éve asztmatikus légúti betegséggel küszködő érdeklődőnek is részletesebb kivizsgálást javasolt a tüdőgyógyász. A telefonáló esti nehéz légzésre panaszkodott panaszkodott, s arra, hogy állandóan letapadó nyákkal küszködik, melyet csak nehezen tud felköhögni. Mint mondta, soha nem dohányzott. – Több oka is lehet a nehéz légzésnek, nemcsak a tüdő, de például a szív megbetegedése is - válaszolt a szakember, aki elsősorban légzésfunkciós vizsgálatot javasolt.

Krónikus arcüreggyuladás

– Egy régebbi keletű felsőlégúti fertőzéstől szenvedek. Lázam már nincs, de a torkomban meggyűlik a váladék, s a köpetem fehér színű. Korábban 10-15 évig dohányoztam, most már nem. Ön szerint mi a teendő? – kérdezte olvasónk.

– Ennyi dohányzás már okozhatott elváltozást a tüdőben, tehát betegség hátterében is állhat, ám érdemes elmenni fül-orr-gégészhez is, mert sokszor tapasztaljuk, hogy arcüreg vagy felső légúti gyulladás miatt csorog le a váladék az alsólégutakra. De ha ez csak hanyatt fekve okoz problémát, akkor lehet akár krónikus arcüreggyulladás is. Mindenképp ki kell vizsgálni a dohányzás káros hatásait. Szükséges egy mellkasröntgen, légzésfunkció vizsgálat, s ha már megvannak az eredmények, akkor lehet a konkrét kezelésről érdemben nyilatkozni - mondta prof. dr. Szilasi Mária.

Tömeges vírus

– Mindig visszahívnak a tüdőgondozóba, aztán kiderül, hogy a felvételeken a tömegesebb hírust (erek) mutatták csak ki. Azt mondták, hogy nem kell ezzel törődni, elég fél év múlva visszamenni kontrollra - vázolta esetét az a 42 éves férfi, aki ugyan nem dohányzik, de 15 évig dolgozott eléggé poros munkahelyen. Megemlítette továbbá, hogy 2008-ban emiatt CT-t is csináltak a tüdejéről, de mindent rendben találtak. – Elképzelhető, hogy csak a nyirokcsomók duzzadtak meg, de mindenképpen javasolt lenne egy részletesebb kivizsgálás (röntgen, hörgőtükrözés, biopszia, légzésfunkció vizsgálat stb.), hogy ki lehessen zárni a rosszindulatú betegséget – javasolta a szakember olvasónknak, ellátva őt az ehhez szükséges további részletes információkkal is.

Orrdugulás és -folyás

Sápi olvasónk arra panaszkodott, hogy ha lefekszik bedugul az orra, s csak akkor tudja felköhögni az ilyenkor meggyűlő fehér váladékot, ha felkönyököl. Mivel allergiás parlagfűre és házi porra is, arra volt kíváncsi vajon ez okozhat-e ilyen tüneteket. – Allergiánál előfordulhat az orrnyálkahártya gyulladása. A házi por miatt akár egész évben is, ezért különösen fontos, hogy tollpárna, vastag szőnyegek, kárpitozott bútorok, nagy függönyök ne legyenek a laksában, mert abban könnyedén megtelepszik a porata.

Gyakran kell takarítani, vizes ruhával törölgetni, emellett pedig az orvos által felírt antihisztamin tabletták szedést sem szabad elhanyagolni, használva a szükséges steroid tartalmú orrspray-ket is. Arra azonban ügyelni kell, hogy a szénanátha társulhat allergiás asztmával, s az, ha elhanyagolják súlyosbodhat – figyelmeztetett a Tüdőgyógyászati klinika igazgatója.

A következő telefonáló is hasonló panasszal fordult a szakemberhez, hozzátéve, hogy csak akkor tud aludni, ha mentolos kenőccsel keni be az orrát. – Vissza kell menni az allergológushoz, mert ez a módszer hosszútávon nem a legjobb – jegyezte meg a tüdőgyógyász.

86 éves olvasónk épp az ellenkezőjéről számolt be, állandóan folyik az orra, akkor is, ha nincs semmilyen betegsége. – Ez sajnos a korral jár, s idegrendszeri eredete van. Az idegvégződések ugyanis érzékenyebbé válnak, s ezzel együtt kell élni. Vannak ugyan erre alkalmazható orrspray-k ám tartósan ezeket sem szabad használni – hívta fel a figyelmet a szakembertelefon során prof. dr. Szilasi Mária.  HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!