Hajdú-Bihar

2012.10.16. 17:40

Rossz világítás: mi is, más is csak kárát látja

Józsa - A rosszul beállított vagy a közlekedés során egyszerűen csak elmozdult fényszóró már a helyestől kissé eltérve is hússzor annyira vakít, mint szabadna, vagy akár harminc méterrel csökkenti a lámpák megvilágította távolságot – mondta a rendőrséggel közös keddi sajtótájékoztatóján Ozsváth Gábor, a Józsa Autócentrum Kft. szervizvezetője.

Józsa - A rosszul beállított vagy a közlekedés során egyszerűen csak elmozdult fényszóró már a helyestől kissé eltérve is hússzor annyira vakít, mint szabadna, vagy akár harminc méterrel csökkenti a lámpák megvilágította távolságot – mondta a rendőrséggel közös keddi sajtótájékoztatóján Ozsváth Gábor, a Józsa Autócentrum Kft. szervizvezetője.Ők, és még öt gépkocsiszerviz a megyében (három debreceni, egy böszörményi és egy nánási) november 15-ig ingyenesen felméri a gépjárművek láthatóságát, munkatársaik jelzik az esetleges problémákat, amelyeket térítés ellenében (a fényszórók beállítása összesen körülbelül 3 ezer forintba kerül) megjavítanak. A helytelen fényszóró-beállítás annyira általános probléma, hogy a közelmúlt egy hasonló akciója során Ozsváth Gáborék a hozzájuk érkezett autók 60 százalékánál tapasztalták. – A vizsgálatok szerint egy negyven évesnek kétszer annyi fényre van szüksége a látáshoz, mint egy húsz évesnek, azaz az életkor előrehaladtával még fontosabb a jó világítás – tette hozzá.A megyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési és vizsgálati alosztályvezetője Patakvölgyi Rudolf hangsúlyozta: november 15-től egy hónapon fokozottan ellenőrzik az utakon a gépjárművek világítását, láthatóságát. Mint mondta, az őszi időszakban bekövetkezett személysérüléses balesetek negyede visszavezethető a világítással, láthatósággal kapcsolatos szabálytalanságokra.

 

 

A „Látni és látszani” akcióhoz csatlakozott szervizek és látszerészek listáját megtalálják a www.latnieslatszani.hu internetes oldalon.

RaL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!