Hajdú-Bihar

2012.10.15. 12:30

Semmis a Hit Gyülekezetével kötött megállapodás

Debrecen - A Debreceni Törvényszék hatályon kívül helyezte a hajdúsámsoni önkormányzat azon május 30-ai határozatát, melyben a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogát átadták a Hit Gyülekezete Egyháznak – tájékoztatott a bíróság hétfői ítéletéről Tatár Tímea sajtószóvivő.

Debrecen - A Debreceni Törvényszék hatályon kívül helyezte a hajdúsámsoni önkormányzat azon május 30-ai határozatát, melyben a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogát átadták a Hit Gyülekezete Egyháznak – tájékoztatott a bíróság hétfői ítéletéről Tatár Tímea sajtószóvivő.A törvényszék eljárási szabálysértés miatt ítélt a felperes Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal javára az alperes önkormányzattal szemben.

Más iskolájuk nincs

A kormányhivatal keresete szerint a képviselő-testület úgy döntött az önkormányzat egyetlen iskolájának átadásáról, hogy azok a szülők, akik nem akarták egyházi tanintézménybe járatni a gyermeküket, nem ismerhették, miként gondoskodik az önkormányzat ezen tanulókról. Márpedig a közoktatási szakértő szerint számukra továbbra is az önkormányzatnak kell biztosítania az általános iskolai nevelést, oktatást: vagy egy másik település fogadja be az érintett hajdúsámsoni gyerekeket, vagy másik saját fenntartású intézményt alapítanak. Május 30-án azonban az önkormányzat nem rendelkezett más önkormányzattal kötött megállapodással és más saját iskolája sem volt.

Nem voltak tekintettel a szabályokra

Se az önkormányzati elképzelést véleményezni szándékozó közösségek, se a szakértő nem foglalhatott állást a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény önkormányzatiból egyházi fenntartásba kerüléséről, mert se áprilisban, amikor a képviselő-testület a kérdést tárgyalta, se májusban, amikor azt határozatilag elfogadta, nem voltak meg az ehhez szükséges dokumentumok. Márpedig a szülők és a diákok jogai abban az esetben érvényesülhetnek – érvelt az iskolaátadásról szóló önkormányzati határozat hatályon kívül helyezését kérve a felperes megyei kormányhivatal –, ha az érintettek tisztában vannak azon lehetőségekkel, hogy hol folytatódhat az iskolai oktatás, amennyiben elfogadhatatlan számukra az új fenntartó (jelen esetben a Hit Gyülekezete egyháza).

Bár a bocskaikerti és a szakolyi önkormányzattól érkezett diákokat befogadó nyilatkozat, a szakolyit is csak augusztus 2-án, azaz jóval a döntés után ismerték meg a hajdúsámsoni képviselők, így például a közoktatási szakértő azt sem mérhette fel, hogy aránytalan terhet ró-e az iskolaváltás a Rákóczit elhagyni kívánó tanulókra (az előkészítő eljárásban az 1138-ból 241 gyermek szülője mondta azt, hogy nem szeretné egyházi intézménybe járatni a gyermekét). Márpedig ha a véleményezők és a szakértő nem tud véleményt alkotni, az eljárási szabálysértésnek számít – jutott következtetésre a Debreceni Törvényszék, igazat adva a felperes kormányhivalnak Tatár Tímea szóvivő hétfői közlése alapján.

A törvényszéki határozat nem fellebbezhető, csak a Kúriától kérhető felülvizsgálat.

 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!