Hajdú-Bihar

2012.10.23. 18:13

Szinte lehetetlen megbírságolni a szabálysértőket

Debrece -. A kút fúrás minden esetben engedély köteles, azonban szinte csak a véletlenen múlik, ha valaki elkapnak engedély nélküli létesítés miatt, de még ekkor sem biztos, hogy bírsággal sújtható.

Debrece -. A kút fúrás minden esetben engedély köteles, azonban szinte csak a véletlenen múlik, ha valaki elkapnak engedély nélküli létesítés miatt, de még ekkor sem biztos, hogy bírsággal sújtható.A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges olyan kút fúrásához, használatbavételéhez és megszüntetéséhez, amely a kizárólag talajvízből házi vízigényeket szolgája ki 500 m3/év vízmennyiségig. Minden egyéb kút esetében a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (TIKTVF) az engedélyező hatóság Hajdú-Bihar megyében.

 

Éppen rábukkanhatnak

Ha a jegyző, építésügyi hatósági jogkörben, illetve vízügyi hatósági jogkörben hatósági ellenőrzést tart egy ingatlanon, köteles meggyőződni arról, hogy a kútnak van-e létesítési és üzemeltetési engedélye. Ha a hatósági nyilvántartás az adott kútra vonatkozóan adatot nem tartalmaz, hatáskör hiánya miatt az ügyet átteszi a felügyelőségre további ügyintézés céljából. – Egyéb esetben az engedély nélkül létesített kutak felkutatása nem tartozik a jegyző feladatkörébe – tájékoztatta lapunkat dr. Szekeres Antal jegyző megbízásából Áts László műszaki osztályvezető.

 

Csak bejelentés alapján

Kelemen Béla, a TIKTVF igazgatója elmondta: a látókörükben lévő, engedéllyel rendelkező kutakat vízügyi felügyeleti ellenőrzés keretében bizonyos időközönként ellenőrzik. – Azonban egyrészt nem feladata az alapvetően önkormányzati engedélyezési hatáskörbe tartozó, egy-egy településen akár százszámra létesített engedély nélküli kutak felderítse, másrészt az ehhez szükséges kapacitással sem rendelkezünk. Ez egy olyan országos szintű probléma, amelynek a megoldását is csak országos szinten lehet meghatározni – fűzte hozzá. Természetesen amennyiben a felügyelőséghez bejelentés érkezik engedély nélküli kútról, a szakemberek kivizsgálják és ha az adott kút fennmaradásának nincs kizáró oka, a tulajdonost kötelezik a vízjogi fennmaradási engedély megkérésére. Az engedély nélküli kutak esetében a bírság összege függ a kút fúrásának idejétől és a bekerülési költségétől. De a bírságot sem egyszerű behajtani. – A büntetés csak az 1996. július 1. után engedély nélkül létesült kutakra szabható ki. Mértéke a bekerülési költség maximum 20 százaléka lehet. A felügyelőség általában 5-10 százalék között szokta megszabni mértékét. A bírság kiszabásának lehetőségét azonban erősen korlátozza az, hogy a kút létesítésének időpontját gyakran nem lehet beazonosítani, legalábbis bizonyító erővel – jegyezte meg Kelemen Béla. HBN

500 köbméter alatt nincs pluszköltség

Fúrt kút létesítése csak jogerős és végrehajtható létesítési engedély alapján végezhető. Nem kell vízkészletjárulékot fizetni a tűzivíz ellátás céljából kitermelt vízmennyiség után; ha a kitermelt vízmennyiség nem haladja meg az 500 m3/évet. Általában a magánszemélyek vízigénye nem haladja meg ezt a mennyiséget, így vízkészletjárulék fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!