Hajdú-Bihar

2012.10.15. 10:04

Minden kilométerre jutott eddig egy tonna

Hajdú-Bihar - Megyénk úthálózatának átlagos állapota - a Magyar Közút szerint - jobb, mint az elmúlt években volt. Kérdésünkre Pécsi Norbert, a társaság sajtószóvivője arról tájékoztatott, többnyire a mellékúthálózaton jelentkeznek úthibák, melyek száma jelenleg 100-120 darab.

Hajdú-Bihar - Megyénk úthálózatának átlagos állapota - a Magyar Közút szerint - jobb, mint az elmúlt években volt. Kérdésünkre Pécsi Norbert, a társaság sajtószóvivője arról tájékoztatott, többnyire a mellékúthálózaton jelentkeznek úthibák, melyek száma jelenleg 100-120 darab. A cég idén eddig 265 millió forintot költött kátyúzásra Hajdú-Biharban. A szóvivő írásbeli tájékoztatójából az is kiderült, április óta 1546 tonna meleg aszfaltot használtak fel a megye 1545 kilométeres úthálózatán októberig. – A jelenlegi burkolatállapotot, illetve a következő 30 nap csapadékos időjárását figyelembe véve 8-900 tonna meleg aszfalttal történő kátyúzást végzünk majd az előttünk álló őszi-téli időszakban – tudatta.

Közmunkásokkal együtt

A Magyar Közút megyei igazgatóságán jelenleg 120 közmunkás is részt vesz a munkálatokban, többek között a növénygondozásban, a hóvédművek kihelyezésében és a géppark téli felkészítésében is részt vesznek. A főállású munkatársak – akiknek a száma nem változott az elmúlt időszakban – a szezonális és üzemeltetési munkák mellett a mellékútfelújítási projektek műszaki ellenőri feladatait is ellátják, a közelmúltban kezdődött el példul a Tiszavasvárit Hajdúböszörménnyel összekötő 13,5 kilométeres teljes körű felújítása az Új Széchenyi Terv keretében.

 

A Kelettervtől az Irinyihez „költöztetnék” az átkelőt

 

A fejlesztések kapcsán kíváncsiak voltunk arra, vajon mikor várható, hogy az oly gyakori baleseti helyszínnél, a közút kezelésében lévő Wesselényi utcai Keletterv-gyalogátkelőnél jelzőlámpát telepítsenek.

– Társaságunk előtt is ismert a helyzet, s már javában dolgozunk több olyan terven, amely megoldást jelentene. A gyalogos-átkelőhelynél jelzőlámpa kiépítése a közeli Irínyi utca csatlakozásánál valósulna meg, ha az átkelőt áthelyeznék. Ezzel az a veszélyforrás is megszűnne, jelenleg ugyanis a zebra előtt lévő buszöbölből elinduló buszok és trolik is takarják a várakozó, esetleg úttestre lelépő gyalogosokat – válaszolta érdeklődésünkre Pécsi Norbert. Megtudtuk, a közút a fejlesztéshez szükséges anyagiakat pályázat útján kívánja elnyerni, a tervezésre azonban már kiírták a közbeszerzést. Szeretnék azonban külön választani a két projektelemet, ennek értelmében a gyalogos átkelőhely és a csomópont is külön kapna lámpát. – A beruházásra vonatkozóan pontos összeget még nem tudunk mondani, de mindenképpen több 10 milliós tételről van szó – tudatta a közút szóvivője.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!