Hajdú-Bihar

2012.10.17. 17:27

Vandálok hordják szét a zeleméri templomromot

Hajdú-Bihar - Hiába áll 1981 óta műemléki védelem alatt a zeleméri templomrom, amely megyénk egyik legjelentősebb Árpád-kori emléke, úgy tűnik a vandálokat ez nem hatja meg. A templomrom építőköveit folyamatosan széthordják, a romot pedig obszcén rajzokkal csúfítják el.

Hajdú-Bihar - Hiába áll 1981 óta műemléki védelem alatt a zeleméri templomrom, amely megyénk egyik legjelentősebb Árpád-kori emléke, úgy tűnik a vandálokat ez nem hatja meg. A templomrom építőköveit folyamatosan széthordják, a romot pedig obszcén rajzokkal csúfítják el.A ma leginkább közkedvelt kiránduló és esküvői fotózási helyszín nevét először 1332-ben említi oklevél, amelyet a Zeleméry családról kapott. A késő gótikus stílusú templom 1310-1320 között épült, amelyet 1564-ben a törökök rabolták ki és gyújtották fel, majd 1594-ben a törökkel harcoló tatár csapatok dúlták fel.

A zeleméri templomból mára csak a 18 méter magas csonka tornya maradt meg, amely 1981-től áll oltalom alatt. Az egyre fogyatkozó műemléket azonban továbbra sem kímélik a vandálok, építőköveit széthordják, a romot pedig obszcén rajzokkal csúfítják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!