Hajdú-Bihar

2012.11.06. 12:13

Érdekességek a mai napról: 11.06.

240 éve ezen a napon került vissza hazánkhoz 16 szepesi község. Lengyelország felosztása után 16 szepesi községet csatoltak vissza Magyarországhoz, amiket korábban (1412-ben) Zsigmond király zálogosította el Lengyelországnak.

240 éve ezen a napon került vissza hazánkhoz 16 szepesi község. Lengyelország felosztása után 16 szepesi községet csatoltak vissza Magyarországhoz, amiket korábban (1412-ben) Zsigmond király zálogosította el Lengyelországnak.198 éve született Adolphe (Antoine) Sax a szaxofon feltalálója.

Vele egy napon látta meg a világot Ganz Ábrahám feltaláló, gyáriparos magyar nehézipar egyik megteremtője, vasöntőmester. Vasöntőmester volt, első kis műhelyét 1844-ben nyitotta meg Budán. Üzemében öntöttvas tárgyakat készített, s nagy szorgalommal lassanként tekintélyt vívott ki magának. A Lánchíd vastartóit már ő készítette. Vállalata fejlődésében a szabadságharc hozott némi megtorpanást, ágyukat öntött ugyanis a honvédseregnek, s ezért Világos után elítélték. 1854-ben azonban már újabb fordulóponthoz érkezett üzeme, saját fejlesztése eredményeként kéregöntésű vasúti kerekeket kezdett gyártani. Eljárását szabadalmaztatta, s kerekeivel európai hírnevet szerzett. Időközben profilját kibővítve malomipari berendezések készítését is elkezdte, s árui sok ipari kiállításon nyertek díjakat. Hét segéddel nyitott pici műhelye alig két évtized alatt a magyar nehézipar egyik legnagyobb üzeme lett, a svájci származású egykori öntőmestert pedig Pest városa 1863-ban díszpolgárává választotta. Ganz Ábrahám végül öngyilkos lett, de a Ganz-vállalatok máig megőrizték a nevét. Első műhelyének helyén jött létre az Öntödei Múzeum.

152 éve ezen a napon az USA elnökévé választották Abraham Lincolnt, aminek következtében kettévált az amerikai unió. A köztársaságpárti, rabszolgaság-ellenes Lincoln megválasztására válaszul 11 déli állam kilépett az Unióból, és új konföderációt alapított.

151 éve született James Naismith kanadai edző, a kosárlabda játék kitalálója. Állítólag a sportág alapja az volt, hogy 1891-ben valamilyen fontos ügyben hívták az edzőt, aki nagyon szeretett volna valamilyen teremben játszható labdás csapatsportot kitalálni. Amikor indulnia kellett, hirtelen nem tudott a labdával mit kezdeni, ezért bedobta a szemetes kosárba. Ez volt az alapötlet, hogy mi érjen pontot az új, és azóta nagyon népszerűvé lett játékban.

95 éve a Téli Palota elfoglalásával Szentpéterváron elkezdődött a bolsevik forradalom.

60 éve a Csendes-óceánban felrobbantották az első hidrogén bombát. A már kiforrott technikát jelentő atombomba után egy még nagyobb rombolásra képes bombán gondolkodtak a tudósok, és Teller Ede dolgozta ki, hogy ne maghasadással, hanem magfúzióval állítsanak elő energiát. Lényegében a nap belsejében ugyanez a folyamat adja évmilliárdok óta az élethez nélkülözhetetlen hőt. A könnyű atommagok nehezebb maggá egyesülnek, eközben szabadul fel hő. A jelenséget szabályozatlan formában 1952-óta sikerül előállítani, szabályozását azóta sem sikerült megteremteni. Még később a termonukleáris kísérleti robbanások nyomán új irányt kerestek a katonai kutatásokban, és úgy döntöttek, hogy az ellenség elpusztítása után annak infrastruktúráját használható állapotban kellene elfoglalni, ezért kisebb romboló erejű tömeggyilkoló eszközöket fejlesztettek, így jutottak el a neutron bomba ötletéig. Ez felrobbanva halálos gamma sugárzással öli meg az élőlényeket, miközben az általuk használt tárgyak megmaradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!