Hajdú-Bihar

2012.11.23. 08:17

Érdekességek a mai napról: 11.23.

555 éve Prágában 17 éves korában meghalt V. (Utószülött) László magyar király, aki lefejeztette Hunyadi. Albert király és Erzsébet, Zsigmond király leányának gyermekeként született apja halála után, innen kapta "Utószülött" melléknevét.

555 éve Prágában 17 éves korában meghalt V. (Utószülött) László magyar király, aki lefejeztette Hunyadi.

Albert király és Erzsébet, Zsigmond király leányának gyermekeként született apja halála után, innen kapta "Utószülött" melléknevét.Hatalomvágyó anyja elutasította Ulászló megválasztását, udvarhölgyével ellopatta a Szent Koronát a visegrádi várból, és Székesfehérvárott megkoronáztatta csecsemő fiát. V. László III. Frigyes német-római császárhoz került, ahol kitűnő humanista nevelést kapott és felkészítették az uralkodásra. A magyar rendek 1444-ben elismerték királyságát, de nagykorúságáig Hunyadi János választott kormányzóra bízták a hatalmat. III. Frigyes 1453-ban engedte el, és V. László átvehette az uralkodást. 1453 októberében Csehországban is királlyá koronázták. A vele rokonságban álló Cillei Ulrik lett a főtanácsadója, akinek teljesen a befolyása alá került és felhasználta esküdt ellenségei, a Hunyadiak elleni harcához. Hunyadi László nándorfehérvári kapitány kezéből is ki akarták venni a királyi várat, amit semmiképpen nem akart átadni. 1456 novemberében a király Cilleivel együtt személyesen jelent meg Nándorfehérváron, ahol fegyveres összetűzésre került sor, Hunyadi László és hívei megölték Cillei Ulrikot. A gyilkosságtól megrettent király teljes büntetlenséget ígért Hunyadinak, aki ennek tudatában 1457 márciusában a Hunyadi-párt vezetőivel és híveivel megjelent Budán. V. László ígéretét kényszer hatása alatt tett cselekedetnek nyilvánította, és március 14-én elfogatta Hunyadi Lászlót és kíséretét. A vezetőket halálra ítélte, de közülük csak Hunyadi Lászlót fejeztette le. Tartva a lázadástól május végén először Bécsbe menekült, majd Prágába ment, ahová a fogoly Hunyadi Mátyást is magával vitte. Itt halt meg teljesen váratlanul valószínűleg fehérvérűségben vagy bubópestisben. A prágai Szent Vitus-székesegyházban temették el.

160 éve először szereltek fel postaládákat Angliában, Jersey szigetén voltak az első postaládák.

123 éve üzembe helyezték az első wurlitzert. Addig zenét kizárólag zenészek tudtak adni, de mindig izgatta a vendéglátókat, hogyan lehetne ezt a bizonytalan tényezőt olcsó, és megbízható géppel helyettesíteni. Erre találták ki a wurlitzert, aminek cserélhető hengerei adták a hangokat. Az elsők egyike a San Franciscó-i Palais Royal bárban működött.

85 éve a norvég Erik Rotheim szabadalmaztatta találmányát, a szórófejes flakont. Az első aeroszolos (vagyis cseppfolyósított hajtógázt tartalmazó és szórófejes) flakont Lyle David Goodloe és W.N. Sullivan találta fel 1944-ben. Ennek előfutára volt a norvég Erik Rotheim találmánya, a szeleppel és hajtórendszerrel ellátott flakon, amely egyaránt képes volt tárolni, illetve szétszórni a folyadékot. Az első festékszóró flakont ezen alapján Edward H. Seymour szabadalmaztatta 1949-ben.

77 éve Pélyen megszületett Törőcsik Mari színésznő (Körhinta, Csapd le csacsi!). Már főiskolás korában filmezni kezdett (Fábri Zoltán Körhinta c. filmjében). 1958-ban a Színi Akadémia elvégzése után a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1979-től a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője, 1980-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat társulatának tagja, 1990 óta a szolnoki Szigligeti Színház művésze. 1989-től a SzAk tanára. 1990-től 1992-ig a Magyar Színész Kamara elnöke. 1993-tól a Művész Színház igazgatója. Az 1945 utáni magyar színművészet egyik legjelentősebb alakja. Kossuth-díjas (1973), Jászai Mari-díjas (1964, 1969), érdemes (1971) és kiváló művész (1977). Filmszerepekben nyújtott kiváló alakításaiért 1959-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

71 éves Franco Nero olasz színész, filmproducer, filmrendező, forgatókönyvíró (Keoma, Honfoglalás). Eredeti neve: Francesco Giuseppe Sparanero Az első nyugati filmsztár volt, aki rendszeresen vállalt felkéréseket a vasfüggöny innenső oldalán is: jugoszláv, szovjet, cseh és számos magyar filmben is szerepelt pályafutása során.

68 évest Joe Eszterhas magyar származású de szélsőségesen magyar gyűlölő amerikai forgatókönyvíró (Flashdance, Elemi ösztön).

50 éve zuhant le a Malév egyik IL-18 típusú repülőgépe. Nyolc fő személyzet és tizenhárom utas halt meg. A Párizs melletti Le Bourget repülőtér megközelítésekor történt a katasztrófa.

7 éve nincs köztünk Tábori Nóra Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő (Abigél, Osztrigás Mici)

68 éve Szovjet győzelemmel végződött a tokaji csata. 1944.09.26-án kezdték meg a szovjet csapatok hazánk "felszabadítását" a Német uralom alól. A tokaji csata után a szovjet egységek észak-magyarországi szárnya megindult Budapest felé. Miután december 9-én elfoglalták Vácot is, december 25-26-án bekerítették a magyar fővárost. A felszabadításnak nevezett harcok befejeztével orosz uralom kezdődött.

35 éve emelkedett levegőbe az első európai meteorológiai műhold. Cape Canaveral-ról pályára állították a Meteosat 1-t, az első európai meteorológiai műholdat.

16 éve gépeltérítés közben felrobbant és az óceánba zuhant egy repülő, amelyen magyar nagykövet is tartózkodott. Az etióp légitársaság Addisz-Abebától Abidjanba tartó gépét 180 utassal a fedélzetén légi kalózok eltérítették, akik a robbanószerekkel Ausztráliába akarták kényszeríteni a repülőt; a gépen robbanás történt, és ezért az Indiai-óceánba zuhant – az áldozatok között van Annus Antal, Magyarország kenyai és etiópiai nagykövete is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!