Hajdú-Bihar

2012.12.04. 08:31

Érdekességek a mai napról: 12.04.

235 éve született Madame Recamier, akiről a "rökamié" ülőbútort elnevezték.

235 éve született Madame Recamier, akiről a "rökamié" ülőbútort elnevezték.Eredeti nevén Jean Francoise Julie, Recamier bankár felesége. A hölgy 1794-ben szalont nyitott, amely hamarosan a párizsi társadalmi élet egyik központja lett, és így meglehetősen nagy politikai befolyásra tett szert. Bár Napóleon megszorító intézkedései nem tettek jót a vállalkozásnak, a szalont mégis a végsőkig fenntartotta. A hölgy egy félig ülő, félig fekvő helyzetet lehetővé tévő bútoron fogadta vendégeit, így téve világhírűvé azt.

163 éve született Crazy Horse ("Szilaj Ló") indián törzsfőnök, aki amerikai lovassági alakulatot győzött le. A cheyen és sziú indián törzsekkel, "Ülő  Biká"-val és "Két Hold"-dal együtt a Little Big Horn folyó melletti ütközetben, 1876.06.25-én legyőzte az amerikai hadsereg egyik lovassági alakulatát. A hadjárat kirobbanásához az vezetett, hogy a Black Hill területén élő indiánok megtagadták, hogy rezervátumba települjenek át egy törvényellenesen hozott rendelkezés alapján. A George Armstrong Custer tábornok parancsnoksága alatt álló lovassági zászlóalj azért szenvedett vereséget, mert az indiántábor megtámadásánál nem várta meg a többi egység megérkezését. Nem sikerült bekerítenie az indiánokat, egysége felmorzsolódott, a tábornok pedig életét vesztette.

57 éve Detroitban meghalt Galamb József gépészmérnök, a Ford Ford Motor Company főmérnöke, a T-Model megalkotója. Rövid ideig a diósgyőri vagongyárban dolgozott, majd az aradi MARTA (Magyar Automobil Rt. Arad) gyárban a gépkocsigyártást tanulmányozta, utóbb Németországban az Adler automobil gyárnál dolgozott. 1903 végén költözött az USA-ba. 1905-ben Henry Ford detroiti üzemében lett mérnök. 1908-ban kezdték gyártani az általa konstruált T-Ford-ot, amelyet a szellemes tervezés, ötletes technikai megoldás és megbízhatóság jellemzett. Másik kiemelkedő alkotása a Fordson traktor (1918-1920), mely az USA-ban mintaképül szolgált a traktorgyártás számára. Az ő elképzelései alapján szervezték meg a gépkocsik futószalagon való gyártását. Bolygókerekes sebességváltója és villamos gyújtóberendezése kora gépkocsi technikájának kimagasló alkotásai voltak. Magyarságát nem felejtve 1921-ben ösztöndíjat alapított a makói ipari felsőoktatásban tanuló rászorulóknak. Egy évvel később szülővárosában Ford kereskedést nyitott. Az első világháború alatt tengeralattjáró keresőket fejlesztett. 1942-ben Ford ötlete nyomán egy hathengeres autó tervezésébe kezdett. 1944-ben orvosa javaslatára vonult vissza az aktív munkától. 1981-ben táblát avattak emlékére Makón, később szobrot is, végül iskolát neveztek el róla.

45 éve ezen a napon Albert Flórián, 75-szörös válogatott labdarúgó, elnyerte a France Football által alapított aranylabdát.

49 éves Szergej Bubka szovjet atléta, rúdugró, kétszeres világbajnok, Európa- és olimpiai bajnok. Vorosilovgrádban született. 1985-ben a fedett pályás világjátékok győztese és az év sportolója volt. 1984 óta 11 fedett pályás és 17 szabadtéri világcsúcsot állított fel. Az OSC Berlin versenyzője volt 1990-től. Ma Németországban él.

15 éve halt meg Kameniczky József gépészmérnök, fegyvertervező. Az 1950-es évek elején részt vett a csehszlovák licenc alapján gyártani tervezett P–27 típusú páncéltörő rakéta gyártás előkészítési munkálataiban.[2] (A fegyvert végül nem gyártották, csak egy nullszéria készült belőle.)

Kameneczki részt vett a Lámpagyár 1951-ben beindult légpuskagyártással kapcsolatos tevékenységben is. Ő  tervezte az LP1 és LP2 típusú csőletöréses légpuskákat. 1961-ben még tervezett egy további modellt, az angol megrendelésre készült, merev csövű, felhúzókaros LP11-et, a későbbiekben azonban már nem foglalkozott légpuskákkal. A Kameniczky vezette tervező csoport munkájának az eredménye a PA–63 jelzésű pisztoly lett, mely az 1960-as évek közepétől több évtizeden keresztül meghatározó maroklőfegyvere volt a magyar rendvédelmi és katonai szervezeteknek. 1967-től elkészítette a PA–63 exportra szánt, 7,65 mm-es Browning töltényt tüzelő változatát, az AP 7,65-ös pisztoly, valamint a 9 mm-es Browning Short töltényes változatát, az AP 9 jelű pisztolyt. Később megtervezte ezek acéltokos változatait is, AP 7,65S, illetve AP 9S jelzéssel. Utolsó munkája az NP jelzésű, 5,6 mm-es Magnum-töltényt tüzelő pisztoly volt. 1983. április 1-jén vonult nyugdíjba. Az NP pisztoly prototípusai már nyugdíjba vonulása után készültek el, sorozatgyártásukra azonban nem került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!