Hajdú-Bihar

2013.01.18. 12:12

Dévay László életet mentett

A debreceni úszóedző kimentett a medencéből egy eszméletét vesztett férfit.

A debreceni úszóedző kimentett a medencéből egy eszméletét vesztett férfit. A remek úszóedző, Dévay László lélekjelenlétének és rutinjának köszönheti az életét egy 36 éves fiatalember. Egy olvasói levél nyomán utána jártunk annak a hírnek, miszerint a Debreceni Sportcentum-SI trénere – aki nem mellesleg Risztov Éva felkészítésével is foglalkozik –, egy eszméletlen férfit mentett ki a Debreceni Sportuszoda medencéjéből.

Rohama volt

– A hír igaz, de eddig csak a családom, a barátaim és az uszoda dolgozói tudták – kezdte a beszélgetést Dévay László. – Utólag visszagondolva a történtekre, nagyon érdekes módon kerültem a helyszínre, talán isteni sugallat volt, hogy azon a napon a medencébe ugrottam. A magam kedvtelésére szoktam úszni, ám akkor nagyon nem volt kedvem hozzá, éppen ezért a medence helyett az irodámba mentem, ám valami oknál fogva mégis erőt vettem magamon, s visszatértem a vízhez. Nagyon sokan úsztak, csak a szélső pályát tudtam igénybe venni. A fordulóhoz érkezve láttam, hogy a medence alján fekszik valaki, de akkor még nem gondoltam semmi rosszra, mert vannak olyanok, akik a tűrőképességüket tesztelve, próbálnak minél tovább a víz alatt maradni.

De közelebb érve láttam, hogy nem mozog a férfi, ráadásul vér folyik a szájából. Nem tagadom, megijedtem. Az elsődleges sokkból magamhoz térve kiabáltam az úszómesternek, majd lemerültem, hogy a felszínre hozzam a testet. Sikerült a partra segítenem a férfit, aki eszméletlenül feküdt, viszont volt pulzusa. Utólag kiderült, a fiatalember epilepsziás, s amikor a vízbe ugrott, elkapta egy roham, aminek következtében elharapta a nyelvét, vízet nyelt és elájult.

Köszönet nélkül

Az elsősegély után megérkezett a mentő, s kórházba szállították a férfit. – Folyamatosan érdeklődtem az állapotáról, tudom, hogy több napot volt az intenzív osztályon, majd hetekig még a kórházban ápolták, s ezt követően tért haza. Megfordult a fejemben, hogy meglátogatom, de nem akartam zavarni, vagy ráerőltetni magam. Ettől függetlenül furcsállom, hogy nem akart találkozni velem, a helyében én biztosan kíváncsi lennék arra az emberre, aki megmentette az életem – fogalmazott Dévay, aki elárulta, korábban tanult vízi mentést, ennek nagyban köszönhető, hogy sikerült kimentenie a mintegy 80 kilogrammos férfit a vízből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!