Hajdú-Bihar

2013.02.22. 18:01

Polgárőr Szövetség - Áldozatokon segítenének

Debrecen - Százharminc millió forintot nyert a Komp Egyesület és a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség uniós forrásból áldozatvédelmi munkára és az áldozattá válás megelőzésére.

Debrecen - Százharminc millió forintot nyert a Komp Egyesület és a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség uniós forrásból áldozatvédelmi munkára és az áldozattá válás megelőzésére. A 2014 végéig tartó program felvezetésének szánt pénteki szakmai minikonferencián Barcsa Gabriella projektmenedzser elmondta: az országban egyedülálló kezdeményezés ez, s azt szeretnék, ha a következő időszakban kialakuló csatornákon keresztül később is hatékonyan tudnák segíteni a bajba jutottakat.

A 2003 óta működő Komp Egyesület elsősorban demens és pszichiátriai betegek hajdúböszörményi ellátásával, valamint a debreceni menekültállomás lakóinak egészségével foglalkozik. Pályázatukban azért is társultak a polgárőrséggel, mert révükön juthatnak el a legkönnyebben a bűncselekmények, balesetek, katasztrófák áldozataihoz, azok hozzátartozóihoz. A polgárőröké kulcsszerep: a „jelzőrendszeri” funkció mellett az elsődleges információk átadásáért is felelnek, míg az egyesület pszichológusai és szociális munkásai az áldozatok lelki életének helyrebillentéséért dolgoznak majd, önsegítő csoportokat hoznak létre, illetve önvédelmi tanfolyamot indítanak olyanoknak, akik agresszió sértettjeivé váltak. Az egyesület – folytatta Barcsa Gabriella – számtalan rendezvénnyel és médiakampánnyal is készül a következő időszakra, melyek végső célja természetesen az áldozatok elérése.

Előrelépés, hogy a segítséget kérők útiköltségét megtéríthetik, így az anyagiak ebben a tekintetben nem jelenthetnek akadályt.

Kétféle ember van

A megyei polgárőr szövetség elnöke, Tóth Attila hangsúlyozta: helyismeretük és a bizalom eredményeként nagyobb eséllyel nyílnak meg előttük az áldozatok. Mivel fizetség nélkül végzik mindennapi tevékenységüket, a projekt keretében is csak az extra munkával felvetődő költségeik megtérítését várják.

Mint dr. Juhász Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője előadásában rámutatott, kétféle ember van: aki elszenvedett már valamilyen bűncselekményt és aki fog. Az alezredes több érdekes adatot sorolt. Így megtudhattuk, hogy Hajdú-Biharban tavaly 19 ezer 942 bűncselekmény vált ismertté 13 ezer 258 sértettel, akik közül 8 ezer 31 férfi, 5 ezer 227 nő. Juhász Zoltán megjegyezte: a rendőrséget különösen irritálja, hogy 2995 hatvan év feletti állampolgár ellen követtek el bűncselekményt. A megyében hat emberölés történt, 798 súlyos testi sértés, 824 garázdaság, 118 rablás. Emellett 1200 lakásbetörés és 6 ezer 757 lopás borzolhatta a kedélyeket.

Sértett tehát van bőven, most már az egyesületen és a polgárőrökön a sor.

Célcsoport

- bűncselekmények (lopás, rablás, uzsora, szexuális agresszió, stb.) áldozatai

- katasztrófák áldozatai (ember által okozott vészhelyzetek, tűz, vihar, stb.)

- közlekedési balesetek áldozatai

- családon belüli bántalmazás áldozatai

- áldozatok hozzátartozói

- a megye egész lakossága az áldozattá válás megelőzése érdekében

Az áldozatvédelmi iroda címe: 4025 Debrecen, Széchenyi u. 8. Telefonszám: (52) 955-345. Email-cím: [email protected].

Ügyfélfogadási idő: Hétfőtől csütörtökig 8-16 óra; péntek 8-12 óra

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!