Hajdú-Bihar

2013.02.20. 12:44

Enyhe a tél, mégis zsúfoltak a szállók

Debrecen - A télre tekintettel a legmagasabb készültségben van a debreceni hajléktalanellátó rendszer, bár kétségtelen, hogy az enyhe időjárás miatt egy kicsit könnyebb most a helyzet; közvetlen életveszély nincs.

Debrecen - A télre tekintettel a legmagasabb készültségben van a debreceni hajléktalanellátó rendszer, bár kétségtelen, hogy az enyhe időjárás miatt egy kicsit könnyebb most a helyzet; közvetlen életveszély nincs. Ennek ellenére túlzsúfoltak a menedékhelyek, az ezek iránti igény minden tervet és várakozást felülmúlt – tudtuk meg Szemerédy Zsolttól, a ReFoMix NKft. ügyvezetőjétől.

– A Wesselényi utcai telephelyünk ötven férőhelyén 103-an töltötték a kedd éjszakát, míg a Dobozi utcai menedékhelyünkön is 180 százalék volt a kihasználtság, mely ezen a télen, sajnos, rekordokat dönt. A nemrég beállított konténer-szállások szintén megteltek. Mivel a helyhiány krónikussá vált, most megoldást keresünk az önkormányzattal együtt a bővítésre. Legalább 30 új férőhelyet kellene biztosítani a következő télre – részletezte az ügyvezető. Megjegyezte: bár szabályos működésre törekszenek, senkit sem küldenek el, aki éjszakára szállást kér, ezért a túlzsúfoltság. Azt is elmondta, hogy a kétszáz százalék körüli kihasználtság csak az ingyenes, krízis-jellegű éjjeli menedékhelyekre vonatkozik, a családok átmeneti otthona vagy a havi 6000 forintért igénybe vehető, magasabb színvonalú szolgáltatást biztosító átmeneti szállások kapacitása elég.

A krízis szállók túltelítettségének okaként többek közt a rászorulók növekvő számát jelölte meg Szemerédy Zsolt, illetve azt, hogy szolgáltatásaikat – például az egészségügyi ellátást a Dobozi utcai egységben – szívesen veszik igénybe a hajléktalanok. Mind gyakrabban előfordul az is, hogy vidékről bejönnek Debrecenbe a fedél nélküli emberek.

– Több helyen megszűntek az éjjeli menedékhelyek, mint például Berettyóújfaluban vagy Hajdúszoboszlón, holott a nagyobb városokban indokolt lenne fenntartani ezeket. Az egyes települések családsegítő központjai kötelesek ellátást nyújtani a hajléktalanoknak, rendszerint étkezést biztosítanak, szállást azonban nem. Becslésünk szerint a Debreceni éjjeli menedékhelyeken alvók 20-30 százaléka érkezhet vidékről. Nekik, sajnos, másnap reggel azt kell mondanunk, hogy mivel a debrecenieknek sem elég a férőhely, menjenek vissza oda, ahonnan elindultak és ott kérjenek ellátást – mondta Szemerédy Zsolt, hozzátéve, hogy vidéken is drámai a helyzet.

Normatíva férőhely után

A Refomix Nkft. az ellátásra fordítható összeget állami normatív támogatásként kapja, engedélyezett férőhelyenként évente mintegy 468 ezer forintot. Ezt a debreceni önkormányzat kiegészíti az Nkft. éves működési költségének 2-3 százalékát kitevő összeggel. Az engedélyezett férőhelyek számán túl ellátottakra eső költséget az Nkft. maga gazdálkodja ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!