Hajdú-Bihar

2013.02.21. 19:38

Talányos kincsek a debreceni Déri Múzeumban

Debrecen – Óceániai ékszereket tekinthetnek meg az érdeklődők a budapesti Néprajzi Múzeum „Kauri és nagyító” című vándorkiállításán, mely csütörtökön nyílt meg a Déri Múzeum Zoltai Lajos-termében. A nagyrészt Bíró Lajos gyűjteményéből származó kincsek április 28-áig láthatók Debrecenben.

Debrecen – Óceániai ékszereket tekinthetnek meg az érdeklődők a budapesti Néprajzi Múzeum „Kauri és nagyító” című vándorkiállításán, mely csütörtökön nyílt meg a Déri Múzeum Zoltai Lajos-termében. A nagyrészt Bíró Lajos gyűjteményéből származó kincsek április 28-áig láthatók Debrecenben.A tárlaton különleges egzotikus tolldíszekkel, kagyló ékszerekkel, valamint az európai szem számára talányos rendeltetésű tárgyakkal találkozhat a látogató – derül ki a tárlat ismertetőjéből. A kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeum nemzetközileg is értékes gyűjteményét, a Csendes-óceán egy kevésbé ismert részén, a mai Új-Guinea területén Bíró Lajos által gyűjtött tárgyakat mutatja be.

A tárlókban kiállított ékszerek a gyűjtő igényes jegyzeteivel kiegészítve rávilágítanak arra, hogy milyen árnyaltan képesek kifejezni viselőjük társadalmi, gazdasági helyzetét, életkorát, miként lehetnek mindennapi vagy mágikus funkcióik, miközben utalnak használójuk személyes ízlésére, de még a helyi divatra is – fogalmaznak a tájékoztatóban. A tárlat emellett bemutatja Bíró Lajos izgalmas útját, személyiségét, valamint gyűjtési elképzeléseit és módszereit is érzékelteti - a korabeli tudományos elképzelések tükrében.

A Néprajzi Múzeum anyagát a debreceni kiállításon Cséke Zsolt magángyűjteményének óceániai darabjai egészítik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!