Hajdú-Bihar

2013.03.11. 12:07

Megkezdődtek a szintvizsgák a megyében

Debrecen − A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az idén is megszervezi a szintvizsgákat. Február 26. és május 15. között 14 szakképző intézetből, 25 szakmában, 749 diák ad számot eddig megszerzett tudásáról.

Debrecen − A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az idén is megszervezi a szintvizsgákat. Február 26. és május 15. között 14 szakképző intézetből, 25 szakmában, 749 diák ad számot eddig megszerzett tudásáról. Szintvizsgát kötelező tennie annak a szakiskolai tanulónak, aki nappali rendszerű oktatásban vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatásban vesz részt. A szintvizsga célja az, hogy a vizsga eredménye alapján meggyőződjön az oktató, a tanuló, az iskola és a szülő arról, hogy a diák a szakiskolában elsajátította-e az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciákat.

A szakképzési törvényben jelentős változások történtek az idén

Az új szabályozás szerint a tanuló nem köthet tanulószerződést külső gyakorlati képzőhellyel − ahol termelés folyik − mindaddig, amíg sikeres szintvizsgát nem tett. Amíg ez nincs meg csak tanműhelyi – iskolai vagy vállalti − keretek között vehet részt gyakorlati képzésben.

A szintvizsga eredménye az előző években beleszámított az év végi érdemjegybe, illetve feltétel volt a szakmai záróvizsgának is. A jogszabályi változás következtében ez a feltétel is megváltozott.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!