Hajdú-Bihar

2013.03.12. 17:51

Több az első lakást vásárló a fővárosban és vidéken is is

Budapest, Debrecen - Vidéken az olcsóbb árfekvésű panelek voltak keresettebbek februárban.

Budapest, Debrecen - Vidéken az olcsóbb árfekvésű panelek voltak keresettebbek februárban. Az ingatlanpiaci forgalomban a kereslet alakulása sokkal inkább hasonlít a 2011-es adatokra, mint a tavalyiakéra. A 71 százalékpontos februári érték alacsonynak mondható, 2012-ben - decembert leszámítva - ennél csak magasabb intenzitást lehetett kimutatni.

Olcsóbb panelben drágább négyzetméterár

Februárban a keleti országrészben 10 ezer forinttal drágább négyzetméter áron vették a paneleket (123 ezer), mint nyugaton, bár a fajlagos átlagár az utóbbiban volt magasabb (6,4 millió forint). A tégla lakások esetében azonban fordított a helyzet, a 187 ezres négyzetméterenkénti ár 20 százalékkal magasabb, mint a keleti oldalon mért átlag. A fővárosban a budai oldalon 300 ezer forint fölötti átlagértéket mutattak a téglaépítésű ingatlanok, de belváros is megközelítette ezt 298 ezerrel. A pesti oldalon 211 ezer forintos négyzetméter átlagon vásároltak februárban.

Vidéken kevesebb az alku

Az egyik legmagasabb alkuátlagot mutatta a februári hónap a családi házak tekintetében, elsősorban a fővárosban. A 10 százalékos irányár csökkentést még 13 százalékos vásárlói alku követte. Vidéken ugyan némileg csökkent a házat vevők alkukedve, de a januári 4 százalékos irányárváltozás a duplájára módosult. A szokásosnál nagyobb volt az első lakást vásárlók aránya (minden harmadik) a fővárosban és vidéken egyaránt. Vidéken 17-17 százalékkal részesedtek a nagyobb lakásba költözők és a befektetők, míg 15 százalékot tettek ki a kisebbe költözők.

A 2012. februári tranzakciók paramétereivel összehasonlításban látszik, hogy míg a méretbeli preferencia vidéken semmit nem változott, addig idén februárban a duplájára nőtt (23 százalék) az olcsóbb, 50-100 ezer Ft/m2 kategória aránya. Pest megyében ennek ellenkezője látszik, a 150 ezer Ft/m2 alatti sávok csökkenése mellett szinte duplázódott, 20-ról 39 százalékra nőtt a drágább 150-200 ezer Ft/m2 árkategória az egy évvel ezelőtti adathoz képest.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!