Hajdú-Bihar

2013.04.23. 17:50

Debreceni befektetési lehetőségeket keresnek a japánok

Debrecen - A felkelő nap országának cégei eddig jóformán nem vettek tudomást a város létezéséről.

Debrecen - A felkelő nap országának cégei eddig jóformán nem vettek tudomást a város létezéséről.Jelenleg csak "nagyítóval" lehet japán cégeket találni Debrecenben. Az itt lévők pedig szinte kizárólag a szolgáltatási ágazatban érdekeltek, a termelésben nem. Ezen a helyzeten igyekszik változtatni a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, akiknek meghívására Debrecen alpolgármesterénél tett látogatást a Japánban befektetés ösztönzéssel foglalkozó, JETRO (Japan External Trade Organization) - Japán Külkereskedelmi Hivatal igazgatója. A szervezet a felkelő nap országában komoly tekintélynek örvend a nagyvállalati döntéshozók körében, adnak a véleményükre.

- A megbeszélés után Shibata Takakao lapunknak elmondta: látogatásának célja az volt, hogy minél többet megtudjon Magyarország második legnagyobb városáról, amely a japán cégek számára teljesen ismeretlen. Kijelentette: Debrecen potenciális befektetési terület. Úgy vélte, hogy elsősorban az egészségturizmus és az egészségipar keltheti fel hazájában az érdeklődést.

Jó esélyek

- Papp László, alpolgármester kifejtette: a tárgyalások során egyértelművé vált, hogy a japánok olyan területeken szeretnének befektetni, amelyek jól képzett munkaerőt igényelnek. Ebben Debrecen jó, elsősorban a Debreceni Egyetemnek köszönhetően sok ilyen szakembert találhatnak. - A prezentáció keretében egyebek mellett bemutatták a város infrastruktúráját, intézmény-rendszerét, az ipari parkokat, valamint a repülőteret.

- Papp László azt is elmondta: reményeik szerint 2020-ig több kutató bázis is létrejön Debrecenben. Így például protonterápiás-, biotechnológiai-, termál-, a National Instrumentsel közösen pedig elektronikai kutatási központot alakítanának ki. Ezekhez is várják a japán befektetőket.

HBN. OCs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!