Hajdú-Bihar

2013.04.29. 18:48

Debreceni lehet a legnagyobb rockbanda

Debrecen - Rekordméretű örömzenélés, könyv, Rockmúzeum – csak néhány az ötletek közül.

Debrecen - Rekordméretű örömzenélés, könyv, Rockmúzeum – csak néhány az ötletek közül.

– Nagyon régen, valamikor a 90-es évek legelején készítettem egy rocklexikont. A Mercur egyik – azóta sajnos már elhunyt – zenészével, Bessenyei Mihállyal akkor azon viccelődtünk, milyen hasznos is lesz ez a kiadvány, amikor az együttes alapításának 50. évfordulóját ünnepeljük majd 2013-ban.

Ez a megjegyzése valahogy azóta is itt motoszkált a fejemben, ezért januárban létrehoztam egy oldalt a legnagyobb közösségi oldalon „Ötvenéves a debreceni rockzene” címmel – idézte fel a kezdeteket kérésünkre Váradi Ferenc újságíró, ennek az alulról induló, ízig-vérig civil kezdeményezésnek a motorja. De nem vezetője – hangsúlyozta, ebbe a csoportba ugyanis bárki bekapcsolódhat az egykori és mai zenészektől a rajongókig. S kapcsolódik is, hisz – mint elmondta – a Facebook-oldal hamar munkacsoporttá nőtte ki magát, s mára közel 650-700 emberrel egyeztettek már azokról a programokról, melyeket a jeles évforduló alkalmából szeretnének megvalósítani ebben az évben.

Kultikus klubok

– Kezdetben csak ötleteltünk, nosztalgiáztunk. Hiszen az elmondható, hogy talán nincs is olyan 40 év feletti debreceni, aki ne fordult volna meg a cívisváros valamely kultikus klubjában. A hatvanas években 35-40 szórakozóhely volt, ahol játszhattak a helyi együttesek. A csúcs a Pedi (a Pedagógusok Szakszervezetének Megyei Művelődési Háza) és a bikabeli Pirítós bulik voltak, vagy említhetném a Postás, vagy a Göcs Klubot, de igazi megtiszteltetés volt egy-egy fellépés a bandák számára az Ifiparkban vagy a Szabadtéri Színpadon is – sorolta Váradi Ferenc, aki a Friss rádióban 50 órás interjú-sorozatot indított januárban (szerdánként 16-17 óráig). Ebben vendégeivel közösen idézi meg a fél évszázadnyi debreceni rocktörténelmet.

A munkacsoporttal mára ott járnak, hogy „befogadta” őket a Simonffy utcai Ifjúsági Ház, támogatóik között tudhatják az önkormányzatot és annak intézményeit is. Ám továbbra sem szeretnék ezt ennél hivatalosabbá tenni, azaz nem lesz sem egyesület, sem alapítvány. – Ötven év rocktörténete akkora terület, melyet senki sem tud lefogni, nemhogy kisajátítani – vallja a szervező, aki március közepén a 60-70-es évek nagyjaival, utána a 80-as évek zenészeivel is tető alá hozott kötetlen hangulatú megbeszéléseket.

Kiss Lajossal (Mercur), Pikó Sanyival (Lux), Ősz Györggyel (Pekingi Ősz), Jantyik Zsolttal (PG Csoport), Sárvári Gézával (Kuttya), Mező Orbánnal és Tőzsér Józsival (Android) is rendszeresen, majdhogy napi szinten egyeztetünk, ahogyan a rocksulis Vince Bélával, aki kiváló kapocs a korosztályok között – vette számba a nagy neveket a szervező, aláhúzva: nemcsak az „aranykor” zenekarait és rajongóit szeretnénk megszólítani, hiszen az 50 éves múltba napjaink bandái is beletartoznak.

– Bízunk benne, hogy a fiatalokat is meg tudjuk nyerni magunknak, bár eddig az idősebb korosztály bizonyult aktívabbnak – jegyezte meg a műsorvezető. A sok elképzelésből néhány konkrétum is körvonalazódik. Néhány lelkes fiatalnak köszönhetően rocktörténeti kötet készül a szóban forgó időszakról, amit – a Wikipediához hasonlóan – az Interneten is elérhetővé, bővíthetővé kívánnak tenni a jövőben. A kordokumentumokból – fényképek, jegyek, plakátok, lemezek stb. – kiállítást terveznek az Ifjúsági Házban, e gyűjtemény pedig egy – reményeik szerint – jövőre megvalósuló Rockmúzeumban találhatna végleges otthonra. S ez még mindig nem minden.

Síppal, dobbal, gitárral

– Június 21-én, az európai zene világnapján a Baltazár térre várunk minden hangszerhez értő embert, természetesen az instrumentummal együtt. A cél, hogy közösen eljátszunk néhány dalt, megkísérelve létrehozni a világ legnagyobb alkalmi rockzenekarát. A Modem LED-fala segítségünkre lesz a közös játékban, s bízunk benne, hogy megtöltjük a teret – avatott be terveikbe Váradi Ferenc. S mint megtudtuk, nem ez lesz az egyetlen nagyszabású örömzenélés. – Szeptember 8-án, a magyar dal napján ötven zenekar fog játszani egymás után – folytatta, hozzátéve: ezek újraalakuló formációk, s fiatal együttesek lesznek.

Ma mennyi rock zenekar lehet Debrecenben? – kérdeztük. – A koncertképes bandák, akik legalább tucatnyi fellépésen túl vannak már, olyan 60-70-en lehetnek – becsülte Váradi Ferenc, aki szerint az elmúlt ötven évben több mint ezer formáció szórakoztatta a cívisvárosi közönséget. Ma már azonban kevés a fellépőhely, ahol ezt megtehetik – fűzte hozzá a szervező, aki arra buzdít minden érdeklődőt, keresse a csoportot a Facebookon, s ossza meg velük véleményét, ötleteit. Hiszen a rock örök és mindenkié.

Az első „cívis” gitárzenekar

A debreceni rockzene történetét a Mercur együttes alakulásától számíthatjuk, ők voltak ugyanis a cívisváros első gitárzenekara. A formáció 1963 nyarán alakult Kiss Lajos, Bessenyei György, Farkas Géza és Váczi Lajos részvételével. Mint minden zenekarnál, itt is voltak váltások, cserék, de az elmondható, hogy az aranykort – a 60-as évek végét – a Bessenyei testvérek, György és Mihály, Kiss Lajos, Fazekas Mihály és Rábold Lexi neve fémjelezte.

 

Isten veled, szabadtéri!

Jó lenne egy nagy koncerttel elbúcsúztatni a megújulás előtt álló Szabadtéri Színpadot – ezt a 60-as, 80-as évek zenészei vetették fel. Az önkormányzat Váradi Ferenc elmondása szerint nem támaszt ennek akadályt. Most már csak az a kérdés, összejön-e a pénz egy ilyen bulihoz, a színpadtechnika mellett ugyanis a közönség és a fellépők biztonságát is szavatolni kell a terep baleset-veszélyessége miatt. S az egyéb kiadások még szóba sem kerültek. Az ötletgazdák azonban bíznak benne, hogy méltón búcsúzhatnak a nagy bulik egykori helyszínétől!

 

Legendás bandák

Mercur, Astor, Lux, Rivers, Red Devils, Color, Panta Rhei, Rangers

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!