Hajdú-Bihar

2013.04.25. 15:04

Hajléktalanok a környezet védelméért

Debrecen - Italos doboz újrahasznosításban működnek közre a nehéz sorsú emberek.

Debrecen - Italos doboz újrahasznosításban működnek közre a nehéz sorsú emberek.Újszerű programot indított el a napokban a hajléktalanok ellátását végző ReFoMix Nonprofit Kft., melyben a szociális segítés foglalkoztatással és környezetvédelemmel párosul – tájékoztatott Szemerédy Zsolt ügyvezető.

Egy aludoboz visszaváltó automatát helyeztek el a Dobozi utcai Szociális és Egészségügyi központ udvarán; abba a hajléktalan emberek és a város lakossága dobhatja be az alu- sörös, üdítős és energiaitalos dobozokat, aminek darabjáért májusban 4 forintot kapnak a gondozottak (ez darabonként 2 forinttal több, mint a nagyáruházakban felállított hasonló automaták esetében).

A program hátteréről az ügyvezető elmondta: a Magyar Sörgyártók Szövetségének felkérésére a RETURPACK Országos Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft megtervezte, előkészítette és országos szinten felállítja azt az inverz-logisztikai rendszert, melynek célja, hogy az alumínium-sörösdobozokat és egyéb alu-italdobozokat nagy arányban tudják anyagukban újrahasznosítani.

Némi jövedelem

– Ugyanakkor az automaták felállításának célja, hogy a hajléktalan emberek legális jövedelemhez és feladathoz jussanak, miközben kiveszik részüket az erős környezeti terhelést jelentő aludobozok újrahasznosításából is – hangsúlyozta Szemerédy Zsolt. – Az automata a bedobott dobozok végösszegéről egy blokkot ad, amit helyben kijelölt kollégáinknál pénzre lehet váltani. Ha a lakosok az aludobozokat a kukák mellé rakják, azok összegyűjtése több hajléktalan ember számára jelenthet értelmes célt és némi jövedelmet is. Emellett szívesen fogadjuk az iskolákban összegyűjtött aludobozokat is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!