Hajdú-Bihar

2013.04.25. 15:04

Hajléktalanok a környezet védelméért

Debrecen - Italos doboz újrahasznosításban működnek közre a nehéz sorsú emberek.

Debrecen - Italos doboz újrahasznosításban működnek közre a nehéz sorsú emberek.Újszerű programot indított el a napokban a hajléktalanok ellátását végző ReFoMix Nonprofit Kft., melyben a szociális segítés foglalkoztatással és környezetvédelemmel párosul – tájékoztatott Szemerédy Zsolt ügyvezető.

Egy aludoboz visszaváltó automatát helyeztek el a Dobozi utcai Szociális és Egészségügyi központ udvarán; abba a hajléktalan emberek és a város lakossága dobhatja be az alu- sörös, üdítős és energiaitalos dobozokat, aminek darabjáért májusban 4 forintot kapnak a gondozottak (ez darabonként 2 forinttal több, mint a nagyáruházakban felállított hasonló automaták esetében).

A program hátteréről az ügyvezető elmondta: a Magyar Sörgyártók Szövetségének felkérésére a RETURPACK Országos Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft megtervezte, előkészítette és országos szinten felállítja azt az inverz-logisztikai rendszert, melynek célja, hogy az alumínium-sörösdobozokat és egyéb alu-italdobozokat nagy arányban tudják anyagukban újrahasznosítani.

Némi jövedelem

– Ugyanakkor az automaták felállításának célja, hogy a hajléktalan emberek legális jövedelemhez és feladathoz jussanak, miközben kiveszik részüket az erős környezeti terhelést jelentő aludobozok újrahasznosításából is – hangsúlyozta Szemerédy Zsolt. – Az automata a bedobott dobozok végösszegéről egy blokkot ad, amit helyben kijelölt kollégáinknál pénzre lehet váltani. Ha a lakosok az aludobozokat a kukák mellé rakják, azok összegyűjtése több hajléktalan ember számára jelenthet értelmes célt és némi jövedelmet is. Emellett szívesen fogadjuk az iskolákban összegyűjtött aludobozokat is.

HBN

Ezek is érdekelhetik