Hajdú-Bihar

2013.04.24. 10:37

Migrén: a nőknél sokkal gyakoribb az előfordulása

Debrecen - Fejfájás-szakrendeléseken segítik a betegségben szenvedőket.

Debrecen - Fejfájás-szakrendeléseken segítik a betegségben szenvedőket.A migrén a fejfájások egyik speciális változata, a fájdalom jellemzően visszatérő, rohamszerű, lüktető és féloldalas. A rohamokat kísérheti hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység. A népesség mintegy 10 százaléka szenved ebben a neurológiai betegségben, s a nőknél háromszor gyakoribb, mint férfiaknál.

Prof. dr. Csiba László e betegséggel kapcsolatban két e-mailen érkezett kérdést is kapott. Az egyikben egy aggódó szülő kért tanácsot 17 éves lánya panaszait és kórtörténetét ismertetve. Megtudtuk, a fiatal hölgy eléggé stresszes, szorongó típus. Több képalkotó vizsgálaton is voltak, mindegyiknek negatív lett az eredménye. Fájdalmai esetén semmilyen fájdalomcsillapító nem használ, leszámítva egy háziorvos által javasolt kúpot, ami – reményeik szerint – nem az egyetlen, s pláne nem a végleges megoldás.

„Természetesen a kiváltó okot kellene megszüntetni, de előbb kideríteni, hogy egyáltalán mi az. Van-e esély erre? Mit tehetnénk, hová fordulhatunk a problémával?” – kérdezte olvasónk.

– A leírtak alapján mindenképpen szükség lenne egy személyes konzultációra, hogy egyéni terápiát tudjunk kidolgozni, ezért kérem, hogy keressék fel a neurológiai klinika fejfájás-szakrendelését, melyhez háziorvosi beutaló és időpont-egyeztetés is szükséges – válaszolta a szakember. Kiemelte: a migrén gyakran családi halmozottságú, nőknél gyakoribb, 2., 3. életévtizedben indul és sokszor előfordul bizonyos személyiségtípusban (minden feladatát maximálisan teljesíteni igyekvő személy, aki legtöbbször a társadalom igen értékes tagja). Többféle rohammegelőző és rohamkezelés is van, ami segíthet rajtuk. Ám mindkettőt neurológusnak kell indukálnia.

Tiltólistás élelmiszerek

„Középiskolás lány vagyok. Eléggé stresszes, szorongós. Fáj a nyakam, a vállam. Évek óta szinte állandóan fáj a fejem, és hetente többször is előfordul, hogy lüktető fájdalomba megy át a fejfájásom. Neurológiai szakrendelésen voltam, ahol megállapították, hogy migrénem van. A CT-vizsgálat negatív lett. Megelőzés céljából 6 héten át szedtem propranolol hatóanyagú gyógyszert, mely egyáltalán nem használt. Semmilyen fájdalomcsillapító nem hat. A pihenés, sötét szoba, hideg vizes borogatás, masszírozás valamelyest segít, de csak ideig-óráig. Tudna javasolni valamit?”

– Más preventív szer is van, nemcsak a propranolol hatóanyagúak. De fontos, hogy kerülje a sajt, a csokoládé és a vörösbor fogyasztását, mert ezek mind migrénes rohamot válthatnak ki. Természetesen ezeken kívül is lehetnek olyan élelmiszerek, amelyek ilyen hatással vannak, de ez egyénenként változik, ezért magának kell kitapasztalnia – válaszolta a Neurológiai Klinika vezetője. A professzor hangsúlyozta: mind a klinikán, mint a Kenézyben működik fejfájás-szakrendelés, ahol segítenek megtalálni azt a gyógyszert, ami segíti a rohamok kialakulásának megelőzését.

 

A migrénről

– A betegség pontos oka nem ismert, az agyi erek görcsös összehúzódását majd kitágulását, valamint egyfajta hátulról előre, hullámként terjedő agyi működészavart sejtenek a panaszok mögött.

– Rohamok formájában jelentkezik, melyek 4 órától 3 napig tarthatnak.

– Kortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet.

– A legtöbb beteg a 25 és 45 év közötti korosztályhoz tartozik.

 

 

A roham kiváltója lehet

– stressz

– időjárás

– menstruációs ciklus

– szagok

– bizonyos ételek (egyedi reakció)

– vörösbor, a csokoládé és a sajt (általánosan megfigyelt rohamokozók)

– nátrium-glutamát

– egyes gyógyszerek

– kialvatlanság, vagy épp túl sok alvás

 

 

Aura nélküli vagy ,,aurás”?

A migrént és a hozzá hasonló betegségeket a Nemzetközi Fejfájás Társaság (International Headache Society, IHS) elsődlegesen az aura (rohamot megelőző vizuális tünetek, pl. a látótér féloldalas kiesése, cikcakkvonal, homályos foltok, stb.) szempontjából osztályozza.

• Aura nélküli migrén: más néven közönséges migrén – az esetek (80-85%) leggyakoribb formája. Erről akkor van szó, ha a kórtörténetben legalább öt fejfájásroham szerepel, amik a négy fő kritérium közül legalább kettőnek eleget tesznek:

– Féloldalasság, oldalváltás lehetséges

– Közepes, vagy nagy erősség

– Hasogató jelleg

– Erősödés testmozgás hatására

Emellett kell még lennie legalább egy vegetatív tünetnek, hányingernek, fény- vagy hangfóbiának.

Aura hiányában nyugtalanság, izgatottság és hangulatváltozás jelezheti előre a rohamot, egy órával-két nappal megelőzően. 

• Aurás migrén: a klasszikus migrént különféle neurológiai jelenségek kísérik: pl. látászavarok, látótérkiesés, fényvillanások, színes, csillogó, cikcakkos vonalak, stb., a bőrérzékelés zavarai (érzéskiesés, zsibbadás), beszédzavarok, mozgászavarok, bénulás.

A tünetek átlagos időtartama 20–30 perc, de néha túllépheti az egy órát is. Az aurajelenségek alatt, vagy azok után egy órán belül kezdődik a fejfájásos szakasz, amit hányinger, hányás, fényérzékenység, hangérzékenység, szagérzékenység kísérhet. (wikipedia)

 

HBN–FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!