Hajdú-Bihar

2013.06.24. 14:57

Ágyúval a jégverés ellen?

Debrecen - Az utóbbi években egyre gyakrabban hallani a Debreceni Egyetem kutatói által tesztelt, belga fejlesztésű jégágyúról, és annak sikeres „bevetéséről”. A szerkezet voltaképpen nagy erejű, koncentrált gázrobbanás lökéshullámát továbbítja a légkörbe.

Debrecen - Az utóbbi években egyre gyakrabban hallani a Debreceni Egyetem kutatói által tesztelt, belga fejlesztésű jégágyúról, és annak sikeres „bevetéséről”. A szerkezet voltaképpen nagy erejű, koncentrált gázrobbanás lökéshullámát továbbítja a légkörbe. A lökéshullám a különböző elektromos töltésű és hőmérsékletű légtömegeket összekeveri, így - a gyártó feltételezése szerint - tompítja, vagy teljes mértékben megszünteti a jégeső-képződést.

A viszonylag kis költséggel és egyszerűen működő jégvédelmi ágyúkat a világ több földrészén, Magyarország számos megyéjében, többek között Szabolcsban is „elsütötték” már. Jelenleg 18 db üzemel az országban.

– Bár tudományosan (még) nem bizonyított a módszer hatékonysága és sokan szkeptikusak, a gyakorlati megfigyelések, tapasztalatok optimizmusra adnak okot – mondja dr. Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának adjunktusa, hozzátéve: a folyamatos fejlesztés alatt álló berendezés, ha beválik, részbeni megoldást jelenthet a jégesők elleni küzdelemben, egy ágyú ugyanis 80 hektáros területen is képes lehet megvédeni a gyümölcsültetvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!