Hajdú-Bihar

2014.05.28. 08:22

Nézőpont: Szabad (a) strand?

Itt a jó idő, állandósulni látszik a 20 fok feletti, 30 fok körüli nyárias hőmérséklet. Lassan vége az érettségiknek, a nagyobbaknál meg a vizsgáknak. Kezdődnek a hosszabb-rövidebb szabadságok is, úgyhogy lehet tervezni a nyári programokat -Sipeki Attila jegyzete.

Itt a jó idő, állandósulni látszik a 20 fok feletti, 30 fok körüli nyárias hőmérséklet. Lassan vége az érettségiknek, a nagyobbaknál meg a vizsgáknak. Kezdődnek a hosszabb-rövidebb szabadságok is, úgyhogy lehet tervezni a nyári programokat -Sipeki Attila jegyzete. Sokaknak a strand túl gyerekes és zsúfolt, viszont Siófokig vagy Horvátországig meg épp nincs pénzük elutazni. Ha ezek kiesnek, akkor a legtöbben a szabad strandokat választják a hosszú hétvégéken, akár a családdal, akár egy nagyobb baráti társasággal.

A napsütés, a lángos és a homokos part mellett van azonban kockázat is a nyílt vizeken. Sajnos, minden évben hallunk olyan híreket, hogy valakit – legyen az fiatal vagy idős, jó úszó vagy amatőr –, magával ragad a Tisza vizének erős sodrása. Nyilván nem ebből kell kiindulnunk, mert akkor valószínűleg sok helyen üres fürdőhelyekkel találkoznánk, ezzel szemben szerencsére évről évre tele vannak a partok. Tény, hogy a Tisza menti strandokhoz látogatók nagy része nem tájékozódik előre az esetleges veszélyforrásokról, a strand tisztaságáról, a víz mélységéről és főként arról, hogy lehet-e ott egyáltalán mártózni.

Amellett, hogy a szórakozásról szól, részben felelősség is a strandolás. Főleg, mert nem is sejtjük, hogy gyermekeink vagy barátaink életével játszunk olyankor, amikor mondjuk egy nem kijelölt helyen pancsolunk, vagy nem érdeklődünk előre a víz minőségéről. Láthatjuk tehát, hogy elég csupán néhány dologgal tisztában lenni, mielőtt úszódresszt húzunk és akkor garantáltan felejthetetlen nyaralásban lehet részünk a jó öreg „szabolcsi Nílus” partjainál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!