Hajdú-Bihar

2015.01.07. 15:50

Hőtükör a radiátor mögé

Nyíregyháza - A legjobb megoldás a hőtükröt párnafákra erősíteni, hogy a szigetelőanyag és a fal között légrés maradjon.

Nyíregyháza - A legjobb megoldás a hőtükröt párnafákra erősíteni, hogy a szigetelőanyag és a fal között légrés maradjon.

A radiátor minden irányba közel azonos mértékben adja le a hőt. A fal felé néző panel jórészt nem a szobát, hanem a falat melegíti, vagyis leginkább a kinti levegőt. Ha nincs szigetelve a fal a radiátor mögött, elvész a falra sugárzott , amely gyakorlatilag a falon keresztül a szabadba távozik.

Ha hővisszaverő anyagot, hőtükröt (habszivacsra kasírozott alumíniumfólia) helyezünk a radiátor mögé, a sugárzás visszaverődik a radiátor mögül a szobába. A hőtükröket gyakran olyan helyekre is ajánlják, ahol teljesen hatástalanok, ilyen például a padlófűtésekhez javasolt hőtükör. Ebben az esetben légrés, az infravörös sugárzás számára átjárható közeg hiányában nem jön létre a sugárzás, az egyes rétegek érintkeznek egymással, így csak hővezetés jön létre.

Érdemes felszerelni

A radiátorok mögött viszont jelen van a levegő a radiátor és a fal között, ezért mindenképpen érdemes elhelyezni a hőtükröt. Ezt érdemes a radiátor felhelyezése előtt megtenni, de kis ügyességgel utólag is lehetséges. Ennek legegyszerűbb módja, ha méretre vágjuk a barkácsáruházban vagy fűtéstechnikai szaküzletben vett anyagot. Hátuljára párhuzamosan felragasztunk két-három csíknyi kétoldalú ragasztószalagot, majd a védőfóliát részlegesen vagy teljesen eltávolítjuk. Ez utóbbi attól függ, mennyire férünk a radiátor mögé. Nem marad más hátra, mint becsúsztatni a hőtükröt, és kézzel vagy egy nyéllel benyúlva hozzányomni a falhoz.

- Ezermester.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!