Hajdú-Bihar

2015.04.08. 11:37

Betegségeket hoz a szeszélyes tavaszi szél

Nyíregyháza - A „téli” vírusok és baktériumok még okoznak tüdő- és mellhártyagyulladást.

Nyíregyháza - A „téli” vírusok és baktériumok még okoznak tüdő- és mellhártyagyulladást.

A szeszélyes időjárás miatt még nem mindig érzékelhetjük, a naptár szerint és a napfény mennyiségét tekintve már beköszöntött a tavasz. Szervezetünk a hosszú téli időszak alatt kimerült, immunhiányos állapotba került, hiszen nem tudtunk megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot bevinni. A tavaszhoz legtöbbször a fáradtságot társítjuk „betegségként”, ám gyors körképünkből kiderült, nem vagyunk túl a téli kórokon sem.

– A téli-tavaszi betegségek közül még mindig jelen van a bárányhimlő, és a Rota-vírus okozta járvány sem szűnt meg – mondta dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa. Gyakori a felső légúti megbetegedés a gyerekek körében, s megérkezett az allergia időszaka is, sok a pollenek okozta kötőhártya-gyulladás, és már készülnek a súlyos tünetekkel – asztma – járó időszakra is.

Ami pedig a gyermekek és a felnőttek körében is azonos: a meghűlés, a nátha kellemetlen tünetei minden korosztálynak okoznak nehézséget. A hőmérséklet-ingadozás miatt hajlamosak vagyunk „alul­öltözni”, a nappalok ugyan melegek, viszont a reggelek és esték nyirkosak és hidegek. Ha nem öltözünk rétegesen, könnyebben megizzadunk, és megfázhatunk.

– Sok a légúti panaszokkal érkező betegünk, a vírusok és baktériumok még okoznak tüdő- és mellhártyagyulladást, az allergiások tüneteit pedig fokozza a száraz, poros levegő – említette dr. Zilahi Zsolt háziorvos. A kardiológus kitért arra is, hogy ebben az átállásos időszakban gyakori a vérnyomásingadozás, a szél és az évszakhoz képest hűvös idő miatt sokan panaszkodnak fejfájásra, mellkasi fájdalomra is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!