HAON Sziréna

2008.11.12. 20:06

A Szociális Munka Napja Hajdúnánáson

<p>Hajdúnánás - A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szervezésében 2008. november 11-én került megrendezésre a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében a fenti jeles esemény.</p>

Erről 1997 óta emlékezünk meg egy alulról szerveződő folyamat eredményeképpen. Ez utóbbi tényt már Rácz Róberttől, a Megyei közgyűlés Elnökétől tudtuk meg. A rövid, tömör, kritikai hangú bevezetője, igazságtartalma megkérdőjelezhetetlen.

A jövőkép felvázolása is reális, ugyanakkor nem rózsás.
Az elnökúr köszöntője után Soltész Miklós – a szaktárcát képviselve – beszélt hosszabban, sokszor fogalommagyarázattal, érzelmekre hatóan.

Ezt követően Balogh Juliánna gondozott adott ajándékba egy-egy, saját kézzel készített festményt Rácz Róbertnek, Szólláth Tibornak és Soltész Miklósnak. A moderátor felolvasta a kitüntetésekre felterjesztett, de el nem fogadott alkalmazottak névsorát, majd egyenként szólította a tárgyi jutalomra jogosultakat a színpadra.

A rendezvény eddigi formális jellegét nagyszerűen oldotta a szociális intézmények lakói által nyújtott gálaműsor. Sok műfajban – vers, próza, ének, tánc, pantomim, zene – bizonyították a segítségre szorulók, hogy ugyanolyan értékes emberek ők, mint bárki más, hogy nem csak a reflektorfényben levő „Megasztár” és a „Szombat esti láz” szereplői, hanem ők is tudnak magas szinten teljesíteni. Ezt a közönség sokszor ovációval és vastapssal adta tudtukra.

Azt az egyszerűséget, őszinteséget, lelkesedést, amit láthattunk soha nem felejtjük el, egy életre szóló élményként raktározzuk el.

A változatos műfajú gála után az aulában kiállított tárgyakban gyönyörködve győződhettünk meg arról, hogy a szociális intézmények lakói nem csak kulturális, hanem művészi alkotás terén is egyenrangú emberek. Minden intézmény kiállítási részlege önálló arculatot mutatott.

A kissé elfáradt fellépőket és a közönséget is megvendégelte a szervezőbizottság, akik hús, köret, üdítő, kávé közül válogathattak igény szerint.
Ez a gesztus tovább oldotta a hangulatot, s változatos témájú, kötetlen beszélgetések sorát indította el, amiből a szakmaiság sem hiányzott.

Összegezve a leírtakat elmondható, hogy a rendezvény elérte a célját. A szociális intézményekben élők és az azokban dolgozók e napon legalább a figyelem középpontjában érezhették magukat. Erkölcsi és anyagi elismerésük részben megakadályozza őket abban, hogy „kiégjenek”, elfáradjanak. Ugyanakkor megerősítette őket hitükben, alázatukban, szeretetükben, embertársaiknak nyújtott áldozatos munkájukban.

Mostoha ágazat a szociális szféra. Akik benne vannak vagy maradnak sokuktól kérdezik: Miért csináljátok? Erre csak egy lehet a válasz: „Hát nem a pénzért”
Ezt a teljes emberi igénybevételt követelő munkát nem is pénzért, hanem elismerő szavakért, hálás tekintetekért, egy-egy kézfogásért, simogatásért csak meggyőződésből, elkötelezettségből, szakmai alázatból, gyermek-és emberszeretetből lehet végezni eredményesen és hosszú távon.

Végezetül szeretném kiemelni és elismerni Kiss Zoltán főszervező minden apró részletre kiterjedő szervezői, koordinálói, energikus és eredményes munkáját, aki sokunk számára bizonyította – többek között a polgári gyermeknapot is beleértve – hogy a megyei szociális ellátó és fenntartó munkát szívügyeként kezeli, hogy lehet megfelelő rangot adni megyei szinten is ennek a tevékenységnek.

E nemes hagyományt a jövőben is érdemes folytatni, hisz közel 3000 gondozott élete és 1500 alkalmazott munkája a tét a megyében.
Kellenek az ilyen rendezvények, hogy érezzék és valljuk azt, hogy bár különbözőek vagyunk, de valójában mégis összetartozunk.

Hajdúnánás, 2008 november 11.

Kórik László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!