HAON Sziréna

2011.06.16. 19:46

A rendőrség kártérítés megfizetésére lett kötelezve

<p>Debrecen - A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kártérítési felelősséggel tartozik a rendőri intézkedés következtében életét veszítő Papp Attila halála miatt, mondta ki jogerősen a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dr. Csikiné dr. Gyuranecz Márta vezette polgári tanácsa csütörtökön.</p>

A rendőrség, a 34 éves férfit és két társát kábítószerkereskedés gyanújával fogta el 2007 májusában Debrecenben, a Rózsahegy utcán. Papp Attila a megadás helyett a menekülést választotta, mely során egy lakóház több emelet magasából – az erkélyeket használva – ereszkedett a földre, ám néhány száz méter futás után az őt üldöző rendőrök a földre rántották és megbilincselték a rúgkapáló, testes fiatalembert. Aki nemsokára rosszul lett, és két órával később a kórházban belehalt a sérüléseibe. Halálának oka koponyatörés volt, amely a rendőrök szerint a leereszkedés közben érte. Két igazságügyi orvosszakértői vélemény azonban ennek ellentmondva azt valószínűsítette, hogy az egyik rendőr az elfogás pillanataiban – tiltott módon – rátérdelt a férfi halántékára, ez okozta a végzetes sérülést.

Az édesanya, Nagyné Kabatek Zsuzsa pótmagánvádja nyomán a megyei bíróság májusi elsőfokú, nem jogerős ítéletében ki is mondta, hogy Papp Attila az elfogáskor szenvedte el a halálos törést, de mivel nem tudták megállapítani, hogy a három szóba jöhető rendőr közül melyik térdelt oda, felmentették őket a halálos testi sértés vádja alól. Nagyné Kabatek Zsuzsa fellebbezett, így a büntetőeljárás másodfokon folytatódik.

Külön szálon

A kártérítési per – bár párhuzamosan zajlanak – nem összetévesztendő a büntetőeljárással, igaz, mindkettőt Nagyné Kabatek Zsuzsa kezdeményezte. Az anya – felperesként – a fia halálával járó költségek, illetve egészsége megrendülése miatt mintegy 3 millió forintot követel a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságtól, azaz az alperestől. A megyei bíróság végül elsőfokon 30:70 százalékos arányban állapította meg a felperes és az alperes közötti kártérítési felelősséget. Az ügyben a rendőrség felelőssége azért nem kizárólagos, mert Papp Attila kivonta magát az intézkedés alól; ha a férfi nem menekül el, koponyatörést sem szenved.

 

Megalapozatlan fellebbezések a rendőrség és a felperes képviselőjétől is

A felek a bíróság határozatát megfellebbezték. Nagyné Kabatek Zsuzsa azért, mert álláspontja szerint a rendőrséget 100 százalékos felelősség terheli. Hogyan lehetne jogszerű egy olyan intézkedés, amely során a földön fekvőre rátérdelnek és az belehal? – vetette fel csütörtökön már a Debreceni Ítélőtáblán a felperesi jogi képviselő, dr. Szeszák Gyula, míg a főkapitányság jogtanácsosa, dr. Sápi Tibor egyrészt azt hangsúlyozta, hogy a sérülés körülményeit az orvosszakértők is csak valószínűsítik, nem tényként állapítják meg. Másrészt – jelentette ki – az intézkedés jogszerű és szakszerű volt, ezért a rendőrséget egyáltalán nem terheli kártérítési felelősség.

Dr. Csikiné dr. Gyuranecz Márta se a felperesi, se az alperesi fellebbezést nem találta alaposnak, ezért a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta a megyei bíróság határozatát. A tanácsvezető az elfogással kapcsolatban megjegyezte: „kizárható, hogy jogszerű lett volna az intézkedéssorozat”.

Így az már biztos, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnak fizetnie kell Papp Attila halála miatt, a kérdés már csak az, hogy mennyit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!