HAON Sziréna

2011.08.03. 07:12

Kínzó kapcsolat

Szerencséjükre vagy pechjükre, háziállataink sorsa szorosan összefonódott a miénkkel. <strong>Szőke Tímea jegyzete</strong>

Szerencséjükre vagy pechjükre, háziállataink sorsa szorosan összefonódott a miénkkel. Szőke Tímea jegyzete

Szerencséjükre, mert ahogy – legalábbis elviekben – egyre fontosabbnak tartjuk az emberi élet, szabadság vagy jogok megbecsülését és érvényesítését, egyre inkább az állatokra nézve is vonatkoztatjuk azokat. Magát „kultúr” jelzővel illető ország ma már nem létezhet komoly állatvédelmi törvény nélkül; egy-egy nyilvánosságra kerülő kutya- vagy macskakínzás tömegeket tud őszintén és mélyen felháborítani.

Pechjükre, mert ahogy szegényedünk és egyre rosszabbul bánunk egymással, úgy szőrös és tollas barátaink, jószágaink élete is nehezebbre fordul. Ott, ahol emberek éheznek, a négylábúaknak is kevesebb jut. Ha adót vetnek ki a kutyatartásra, egész biztosan lesznek, akik hűséges barátjukat az utcára dobják. Ha a létfenntartáshoz van szükség például egy igáslóra, a végtelenségig kizsigerelhetik, akiknek nem telik másikra. Amikor az emberek saját nyomorúságukkal küzdenek nap mint nap, érzéketlenné válhatnak az állatok szenvedése iránt.

De a mi sorsunkra is visszahatnak négylábú barátaink. Felismerve, hogy érző lényekkel van dolgunk, enyhítve szenvedéseiket, saját emberi mivoltunkért is tehetünk egy picit.

Szőke Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!