HAON Sziréna

2011.08.02. 17:24

Megújuló energiát használnak Monostorpályi közintézményeiben

Monostorpályi - Nem akármilyen bemutatót tartottak a napokban a helyi sportpályán, ahol egy a geotermikus energiát felhasználó berendezéseket forgalmazó cég mutatta be a vizes fűtés előnyeit. A hőszivattyú a talajvíz geotermikus hőjét használja fel: külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb szintről magasabb szintre emeli, legtöbbször a föld, a levegő és a víz által eltárolt napenergiát hasznosítva.

Monostorpályi - Nem akármilyen bemutatót tartottak a napokban a helyi sportpályán, ahol egy a geotermikus energiát felhasználó berendezéseket forgalmazó cég mutatta be a vizes fűtés előnyeit. A hőszivattyú a talajvíz geotermikus hőjét használja fel: külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb szintről magasabb szintre emeli, legtöbbször a föld, a levegő és a víz által eltárolt napenergiát hasznosítva. A vizes fűtés esetében a kútban található talajvízből vonják el a szükséges hőenergiát. Ehhez két kút szükséges. Télen az egyikből kiszivattyúzzuk a 10-12 fokos vizet, a hőszivattyú leveszi belőle a hő egy részét, majd a másikba visszaeresztik a 6-7 fokra hűlt vizet. Nyáron pedig fordított irányban hűthető a kút vizével az épület.

Napelemparkot terveztek Monostorpályi közelébe

Az önkormányzat által fenntartott intézményekben fokozatosan be akarják vezetni a megújuló energiákat, ennek egyik eleme lenne az ATES márkanévre hallgató hőszivattyú telepítése egyelőre 2-3 épületbe pályázat útján – mondta el a bemutató után Szabó József, Monostorpályi polgármestere. Szavaiból kiderült, a település igencsak élen jár a megújuló energia hasznosításában, hiszen ezekben a napokban bírálják el 250 milliós, 85 százalékban támogatott pályázatát, amelynek segítségével 1056 darab 250 wattos napelemet telepítenének egy másfél hektáros területre. Ezzel megtermelhetik az önkormányzat teljes energiaszükségletét, amelyre évente mintegy 6 millió forintot költenek.

Napkollektorok melegítenek

Természetesen a meglévő gázkazánokat sem szerelik le, de amennyiben sikerül kiváltani a gázfogyasztást akár a negyedére is csökkenhet a kiadásuk. Így érné meg igazán működtetni a hőszivattyút is, hiszen az is elektromos áramot használ, márpedig a saját maguk termelte jóval olcsóbb lenne a mostaninál. A takarékoskodásnak egy másik eleme a gondozási otthon illetve a tornaterem használati melegvizét biztosítani hivatott napkollektorokra elnyert szintén 15 százalékos önrészű 25 és 30 milliós pályázatuk. HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!