2011.10.15. 14:49
I. Hortobágyi Lehalászási Ünnep
Hortobágy, 2011. október 15., szombat (MTI) - A hortobágyi halastavakból 1500-2000 tonna halat halásznak le az idén - közölte Sarka Béla, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója szombaton az MTI-vel.
Hortobágy, 2011. október 15., szombat (MTI) - A hortobágyi halastavakból 1500-2000 tonna halat halásznak le az idén - közölte Sarka Béla, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója szombaton az MTI-vel.
Az I. hortobágyi lehalászási ünnep alkalmából az elepi tónál rendezett programok helyszínén a vezérigazgató elmondta: a kétnapos halünnepen a 95 éves halgazdaság szeretné bemutatni a halászat hagyományos formáját, a kemény fizikai munkát, a kézi hálóhúzást és a nélkülözhetetlen összetartást.
Szombaton és vasárnap összesen 400 mázsa halat emelnek ki a tavakból, de az igazi dömping decemberben, a karácsonyi nagy halfogyasztást megelőző időszakban várható - tette hozzá.
Sarka Béla szerint ekkor termelik meg az 1,3 milliárd forintos árbevételük 30 százalékát.
Tavaly egyébként mérleg szerinti eredményük 9 millió forint volt, az idén már 20 milliós eredményt várnak - mondta az MTI-nek Sarka Béla.
A hagyományteremtő szándékkal megrendezett lehalászási ünnep első napján több mint ötszázan látogattak el az elepi tóhoz, ahol horgászversenyt is tartottak.
A régmúlt is megelevenedett a tóparton: előkerültek olyan régen használt eszközök, mint a varsa, a húzó-dobóháló, a kutató szák vagy a csónak.
Vasárnap átadják a 95. évfordulóra alapított Hortobágy Halászatáért Érdemérmeket, amellyel ezentúl minden évben a halgazdaság legkiválóbb dolgozóit ismerik el. Közben a főzőversenyen bográcsokban rotyog majd a hortobágyi alapanyagból készülő helyi, szegedi, balatoni és bajai halászlé.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt