HAON Sziréna

2012.01.08. 16:45

„Kossuth és Debrecen neve elválaszthatatlan”

Debrecen - Koszorúzással és a Nagytemplomban tartott istentiszteleten emlékeztek meg Kossuth Lajosra vasárnap délelőtt.

Debrecen - Koszorúzással és a Nagytemplomban tartott istentiszteleten emlékeztek meg Kossuth Lajosra vasárnap délelőtt.

– Kossuth 1849. január 7-én érkezett Debrecenbe, a várost övező sáncfal Miklós utcai kapuján át. Jelentős számú tömeg fogadta őt (akkor már a város díszpolgára volt), a kapu őre pedig 2265-ös sorszámmal bejegyezte, hogy „megérkezet a magyarok Mózese” – idézte fel Pető Gábor, a Debreceni Kossuth Társaság elnöke a koszorúzáson mondott beszédében. – Ez volt a szabadságharc legjelentősebb sorsfordító történése. Kossuth javaslatára került ide az ország székhelye és innen szervezték a fegyveres eseményeket.

Pető Gábor emlékeztetett arra a későbbi szokásra, hogy baráti társaságok összejöttek, szabadság-tüzeket raktak, mellette Kossuth-nótákat énekeltek és emlékeztek a szabadságharcra. A nép apjának nevezte őt és megfogadta, hogy soha nem felejti el.

– Debrecen és Kossuth neve elválaszthatatlan, azonban azt tapasztaljuk, hogy a szabadság őrvárosásban mintha csökkent volna az iránta való tisztelet. Ez ellen igyekszünk tenni, többek között azt kértük, hogy állítsák vissza a Debreceni Egyetem nevét Kossuth Egyetemre! HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!