HAON Sziréna

2012.05.01. 20:02

Jegyzet - Fegyvert láb-hoz!

<em>Miközben "egy ország ünnepelte azt, hogy IMF-hitel ügyben Orbán Viktor letette a fegyvert", Csaba László akadémikus szerint lehet, hogy Magyarország mégsem tud majd megállapodni az IMF-fel a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió tárgyalásokhoz való eltérő hozzáállása miatt.</em> <strong>Petneházi Attila jegyzete</strong>

Miközben "egy ország ünnepelte azt, hogy IMF-hitel ügyben Orbán Viktor letette a fegyvert", Csaba László akadémikus szerint lehet, hogy Magyarország mégsem tud majd megállapodni az IMF-fel a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió tárgyalásokhoz való eltérő hozzáállása miatt. Petneházi Attila jegyzeteA kijelentésnek – meglepő tartalmán túl – az ad pikantériát, hogy a felvetés az Orbán Viktort tanácsokkal ellátó közgazdászok körébe tartozó professzortól származik. Szerinte az Európai Unió alapvetően politikai kérdésként értelmezi a hitelről szóló döntést, míg a Nemzetközi Valutaalap tisztán gazdasági megfontolásokat vesz figyelembe.

Magyarország várhatóan 20 milliárd forintos készenléti hitelt kap a nemzetközi szervezetektől, miközben nekünk csupán elővigyázatossági hitelkeretre lenne szükségünk. A különbség érdemi, hiszen nem mindegy, hogy az ország szekerét további súlyos tízmilliárdok elköltésével, vagy pusztán egy lehetőség felvillantásával sikerül kihúzni a kátyúból. Van mire "gyúrni", hiszen az elmúlt napok történései bebizonyították, hogy egy esetleges megállapodásnak már a híre is azonnali forinterősödést, állampapír-piaci hozamcsökkenést és részvénypiaci ralit eredményezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!