HAON Sziréna

2012.07.11. 07:51

Nemzetiségi Tánctábor Körösszakálban

Körösszakál - XI. alkalommal rendezik Körösszakálban a Körösszakáli Nemzetiségi Néptánc és Népzenei Tábort.

Körösszakál - XI. alkalommal rendezik Körösszakálban a Körösszakáli Nemzetiségi Néptánc és Népzenei Tábort.

Egy héten át július 9-től 15-ig több mint hetven fiatal találkozik a kis községben, hogy élőzenei kíséret mellett kalotaszegi magyar és román táncokat tanuljanak. A Békés megyéből érkező Szujó Zsolt, Schafer Szilveszter hegedűsök, Bohák Endre brácsás és Laurik László nagybőgős, a Suttyomba zenekar tagjai egész nap a táncosok rendelkezésére állnak.

A próbák a sportcsarnokban vannak, mely elég tágas ahhoz, hogy ennyi ember kényelmesen elférjen.

A táncot Tőkés Edit és Tőkés Zsolt, a Romániai Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetői tanítják, Sepsiszentgyörgyről. Nagy türelemmel foglalkoznak a fiatalokkal. Kell is a kedves bánásmód, mert a szabadban is és a teremben is igen magas a hőmérséklet. A táncosok ruházata csurom víz.

Kint a táborban népzenei oktatás folyik. A Debrecenből érkező Heit Lóránd a Bakator együttes tagjaként hegedülni tanítja a fiatalokat, Török Péter brácsás pedig magyar népdalokat, énekeket gyakoroltat főleg a táncosokkal.

Nagyon sok helyről érkeztek a fiatalok Körösszakálba. Romániából Kisiratosról, Nagyiratos településről. Magyarországról Püspökladányból, Békésről, Komádiból, Békéscsabáról, Pécsről, és Debrecenből.

A szervezők komolyan veszik a tánctanítást. Délelőtt és délután is gyakorolnak, és ami még érdekes, hogy a sok gyakorlás ellenére a fiatalok este nyolc órától éjfélig még szívesen vesznek részt a táncházi rendezvényen.

Lehetőség kínálkozik focira, Körös parti fürdőzésre, főzőversenyre is.

A Nemzetiségi Néptánc és Népzenei Tábor pénteken ünnepélyes tábortűzzel ér véget, de szombaton délelőtt még a táncosok, a zenészek és az énekesek a település lakói előtt bemutatják mit tanultak a táborban. Ilyenkor a tábor szervezői dicsérő emléklapokat adnak át azoknak, akik példamutatóan végezték munkájukat.

Ahhoz, hogy a tábor létrejöhessen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázati támogatása kellett, de segítséget kaptak a Önkormányzattól, helyi román Kisebbségi Önkormányzattól, Békésről a Belencéres Táncegyüttestől és a helyi és a környék vállalkozóitól.

Dicséret illeti a tábor szervezőit a Körösszakáli Nemzetiségi és Hagyományőrző- Közösségfejlesztő és Szervező Egyesület vezetőit, Fodor Józsefet, Pataki Attilát, Far Évát és Pálfi Tamást, akik már hosszú hónapokkal hamarabb nagyon sokat fáradoztak azért, hogy ez a tábor ebben az évben is megnyissa kapuit. Az eddig elért eredmények már kötelezték őket. Az elmúlt évtized folyamán végzett jó hangulatú táborok résztvevői szinte már alig várják, hogy újra együtt legyenek Körösszakálban.

 

 

Körösszegapáti, 2012. július 11.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!