HAON Sziréna

2012.07.17. 19:14

Újra száll a sasmadár

Hortobágy - Kilenc fiatal vércsét és egy mérgezésből felgyógyult parlagi sast engedtek vissza a természetbe kedden a Hortobágy Vadasparkban.

Hortobágy - Kilenc fiatal vércsét és egy mérgezésből felgyógyult parlagi sast engedtek vissza a természetbe kedden a Hortobágy Vadasparkban.Néhány héttel ezelőtt bukkantak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei arra a súlyos állapotban lévő, mérgezéses tünteteket mutató parlagi sasra, amelyet kedden délután engedtek szabadon kilenc egyéves vércsefióka társaságában a Hortobágy Vadaspark területén. A hazánkban igen ritka, fokozottan védett madár az elmúlt időszakot a Fővárosi Állat- és Növénykertben töltötte, ahol mostanra erősödött meg annyira, hogy visszatérhessen a természetbe. Az állat visszaengedése zökkenőmentesen zajlott, a földre helyezését követő pillanatokban már szárnyra is kapott.

Zalai Tamás, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre lapunknak elmondta, évente több mint száz sérült madár kerül hozzájuk, ezek között fészekből kiesett gólyák és sebesült ragadozómadarak egyaránt megtalálhatóak. Szerencsére olyan ritkaságú sérült állatokra, mint a parlagi sas, csak kevés alkalommal bukkannak. Ez a madárfaj egyike Magyarország kiemelt természeti kincseinek, mivel nagyon ritka, hazánkban csupán 120-150 pár fészkel, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Európai elterjedésének nyugati határát a Kárpát-medencében éri el.

- Szerencsés véletlennek tekinthető, mikor hasonló állapotban lévő ragadozómadárra találunk, és még idejében szakszerű ellátásban tudjuk részesíteni. A mérgezést szenvedett állatok általában meghúzódnak, nehéz megtalálni őket. A bajt leggyakrabban a helytelen növényvédőszer-használat során elpusztult kisemlősök elfogyasztása okozza. Mivel gyors hatású szerekről van szó, dózistól függően csak a mérgezést követő pár órában tudunk segíteni a madarakon - tudtuk meg a természetvédelmi őrtől. Hozzátette, hogy a madarak gyógyulási ideje a körülményektől függően 5 naptól több hónapig is terjedhet. A felépült madarakat szabadon bocsátásuk előtt meggyűrűzik, hogy a későbbiekben nyomon tudják követni őket. A most visszaengedett madár egyszerű fémgyűrűt kapott, de esetenként színes gyűrűvel is elláthatják őket, vagy szárnyukat megfestve tájékozódhatnak hogylétükről.

A sérült parlagi sas sikeres rehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata mellett a Fővárosi Állat- és Növénykertnek köszönhető, hiszen itt gondozták a válságos állapotban lévő állatot egészen felgyógyulásáig. - A kisemlősök és a hüllők mellett évente 700 madár kerül hozzánk, ezeknek körülbelül 60%-át tudjuk megmenteni. A leggyakoribb sérülési okok emberi tevékenységből fakadnak, ilyen az áramütés, vezetéknek ütközés, fiatalabb madaraknál városok területén az ablaknak repülés, valamint a nagy testű ragadozómadaraknál a jelenlegi esetben is tapasztalt mérgezés. Minden évben közel 30 mérgezést szenvedett parlagi és réti sas kerül hozzánk, ebből csak 4-5 példány élő állapotban - tudtuk meg dr. Sós Endrétől, a Fővárosi Állat- és Növénykert orvosától.

Nyomozókkal karöltve

A fentihez hasonló esetek hívták életre a Helicon Life + programot, amelybe a parkigazgatóságok és a civil szervezetek mellett a Nemzeti Nyomozóiroda is bekapcsolódik. A bűnesetek és illegális növényvédő szerek használatának felderítése mellett a felvilágosításra is nagy hangsúlyt fektetnek a természetvédők.

HBN-HK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!