HAON Sziréna

2012.08.12. 09:46

Holland traktoré az Európa Kupa Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény - A Traktorhúzó Európa Kupa Szervező Bizottsága nevében Jan Buitenhuis, az Európai Traktorhúzó Szövetség elnöke köszöntötte szombaton a Hajdúböszörményben megrendezett verseny dobogósait.

Hajdúböszörmény - A Traktorhúzó Európa Kupa Szervező Bizottsága nevében Jan Buitenhuis, az Európai Traktorhúzó Szövetség elnöke köszöntötte szombaton a Hajdúböszörményben megrendezett verseny dobogósait.Az eredmények:

I. hely: Whispering Glant Hollandiából

II. hely: Lambada Hollandiából

III. hely: Symply Isrresistible Hollandiából

 

Whispering Giant (NL)

A Suttogó Óriás. A hollandiai Whispering Giant az egyik legkülönlegesebb versenygép. A jelentős teljesítményről az Isotov TV3-117M turbinák gondoskodnak, mindegyik turbina 1900 lóerős. Ezt a turbinát az orosz Klimov tervezte, 1970 körül rendszeresítették az MI-24 típusú orosz harci helikoptereknél. A turbina átmérője 728 mm, míg súlya közel 300 kg. Azt, hogy miért nevezik Suttogó Óriásnak ezt a gépet, a traktorhúzás iránt rajongók már nagyon jól tudják, ám amint a 4 turbina maximális fordulatszámon pörög, a névadás oka mindenki számára azonnal nyilvánvalóvá válik.

 

Lambada (NL)

A hollandiai Lambada szerint a traktor egy alapvetően egyszerű szerkezet. Végy néhány motort, egy tengelyt és négy kereket, szereld ezt egy keretbe, majd tégy rá egy ülést.

Természetesen ennek gyakorlati megvalósítása igen nagy szakértelmet és precizitást igényel. A Lambada több kategóriában is versenyez. Legkisebb gépük a 950 kg-os kategóriában használható, míg nagytestvére a 4,5 tonnás kategóriában indul. A gépre ekkor 4 motort szerelnek.

A csapat Keith Black Hemi motorokat használ, mindegyik motor 8 hengeres és 8 literes. A motorokat etanollal hajtják (ami 99,6 %-os alkohol) amit oxigénnel kevernek a minél nagyobb hatásfok elérése érdekében. Minden motor közel 40 liter üzemanyagot éget el 100 méteren

 

Simply Irresistible (NL)

Egyszerűen ellenállhatatlan. A csapat nevét Robert Palmer híres dala után kapta. A Simply Irresistible versenygépét 5 darab Chevy 540 New Century típusú erőforrás hajtja. A motorok metanollal működnek, egy-egy motor mintegy 15 liter üzemanyagot fogyaszt el egy húzás során.

A csapat saját fejlesztésű és tervezésű alkatrészeket is beépített a győzelem és a maximális teljesítmény érdekében. A traktort folyamatosan fejlesztik. Nemrég új vázat kapott, valamint módosították a hajtáslánc rendszert és a motorokat is, ezáltal nagyobb hatékonyságot és stabilitást értek el. Azt, hogy jó irányba haladnak eredményeik egyértelműen bizonyítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!