HAON Sziréna

2012.08.09. 16:45

Mi lesz a gáborjáni iskola sorsa?

Gáborján, Szentpéterszeg - A gáborjáni általános iskolásoknak a szentpéterszegi intézményben kellene kezdeniük az új tanévet – a terv a gáborjániak között nagy felháborodást váltott ki, ezért (mint arról a csütörtöki lapszámunkban beszámoltunk) a község lakosai hétfőn 9 órakor a szentpéterszegi polgármesteri hivatal előtt tartanak demonstrációt.

Gáborján, Szentpéterszeg - A gáborjáni általános iskolásoknak a szentpéterszegi intézményben kellene kezdeniük az új tanévet – a terv a gáborjániak között nagy felháborodást váltott ki, ezért (mint arról a csütörtöki lapszámunkban beszámoltunk) a község lakosai hétfőn 9 órakor a szentpéterszegi polgármesteri hivatal előtt tartanak demonstrációt. A település lakosai szeretnék elérni, hogy az általános iskola berettyóújfalui tagintézménnyé váljon, s továbbra is helyben folyjon az oktatás. ( Nagy Ildikó, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta: a gáborjáni önkormányzat állásfoglalás kérő levele augusztus 7-én érkezett a hivatalba. A válaszadásra 30 napunk van, s bár többségében hamarabb döntenek a kollégák, két nap nagyon kevés idő.)

Otthon akarnak tanulni

Gáborján képviselő testülete úgy döntött, kilép a körjegyzőségből. Nem gondolván arra, hogy ez egy lavinát indít el a két falu között, s ezáltal a helyi iskola áldozattá válhat, veszélyeztetve még a falu létét is, hisz népességmegtartó ereje van az iskolának. A körjegyzőségből való kilépésre a szándéknyilatkozatot minden képviselő megszavazta, ami ezután következett, az bosszúnak tűnik számunkra. Július elején a szentpéterszegiek közölték a gáborjáni polgármesterrel – minden előzmény, egyeztetés nélkül –, hogy szeptembertől iskolánk működését szüneteltetik, s minden gáborjáni gyermek (120 fő) Szentpéterszegen fogja tanulmányait folytatni. Ez óriási felháborodást váltott ki a szülők, de a nem szülők körében is, ezért aláírásukkal hangsúlyozzák, hogy kizárólag csak a helyi általános iskolába hajlandóak járatni gyermeküket. Ebben segítséget nyújtott Berettyóújfalu első embere és a képviselő testület; a város fogadná tagintézményként a gáborjáni iskolát, oly módon, hogy a nevelés és oktatás továbbra is helyben történne. Hamarosan kezdődik a tanév, s törvényesen a kormányhivatalnak kell dönteni az ügyben, eddig azonban még nem foglalt állást. Célunk elérése érdekében hétfőn tüntetést rendezünk – mondta Bene Imréné, Gáborján önkormányzati képviselője.

Kevés a pénz

– Nekünk is nehéz volt meghozni ezt a határozatot, de nem szabad érzelmi alapon dönteni, kizárólag a gazdasági és a szakmai szempontokat kell figyelembe venni – kezdte Olajos Mihály, szentpéterszegi polgármester. 2007 óta 1500 fő alatti lakosságszámú településen nem működhet önállóan oktatási intézmény, ezért szükségszerű volt Gáborjánnal társulniuk. Mint azt a község polgármestere elmondta: 2010 óta folyamatosan csökkentették az állami támogatást, mely nehéz helyzetbe hozta Szentpéterszeget.

 

Volna lehetőségük

– A gáborjáni polgármesteri hivatal folyamatosan csak késve tudta fizetni kötelezettségét a társulás felé, de mivel mi vagyunk a gesztor település, így nekünk kell rendezni a tartozásokat. Ahhoz, hogy gazdaságilag stabilabban álljon a társulás, az intézmény fenntartásához kiegészítő támogatást kell igényelnünk, melyet azonban létszám alapján határoznak meg. Ezért lenne szükséges, hogy a gáborjáni tanulók Szentpéterszegen kezdjék az iskolát. Több pénzt kapnánk, illetve így egy  helyen egy épületet kellene fenntartani. Tavasszal új szerződést írtunk alá, mivel Esztár is csatlakozott a társuláshoz. Már akkor szó esett arról, hogy a gyerekek hozzánk járjanak, de a gáborjáni képviselő testület úgy vélte várnak amíg állami irányítás alá kerülnek az iskolák, azért, hogy ne nekik kelljen meghozni ezt a döntést. Ha a község kilép a társulásból azzal veszélybe kerül Esztár és Szentpéterszeg együttműködése is, hiszen így elesünk a támogatástól – fejtette ki Olajos Mihály. A polgármester hozzátette: A törvény szerint május 31-ig léphettek volna ki a megállapodási szerződésből, így  véleményem szerint most nincs törvényes  lehetőségük az újfalui tagintézménnyé válásra. HBN–TZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!