HAON Sziréna

2012.08.12. 13:56

Polgári fürdőmérleg félidőben

Polgár - Mi is kell egy jó strandoláshoz? Jó idő. Nem túlságosan meleg, mert akkor inkább a szobában hűsölést választja az ember. A nyár eddig változatos hőmérsékleti képet mutatott, ami a fürdővendégek létszámát is befolyásolta. Hogy milyen irányba, arról a polgári Városgondnokság fürdőlétesítményének üzemeltetésével megbízott Jáborszki Imre beszélt.

Polgár - Mi is kell egy jó strandoláshoz? Jó idő. Nem túlságosan meleg, mert akkor inkább a szobában hűsölést választja az ember. A nyár eddig változatos hőmérsékleti képet mutatott, ami a fürdővendégek létszámát is befolyásolta. Hogy milyen irányba, arról a polgári Városgondnokság fürdőlétesítményének üzemeltetésével megbízott Jáborszki Imre beszélt.- Bizonyos szempontból érdekes képet mutat a jelenlegi állás, mind a vendégszámot, mind az árbevételt illetően. Az elmúlt esztendőben az volt a gondunk, hogy nagyon esős idő volt, emellett az árbevétel nem a várakozásainknak megfelelően alakult. Ebben az esztendőben pünkösdkor nyitottunk, mint a korábbi években, és jól indult a szezon. Gyakorlatilag a május végi és a júniusi árbevételünk majdhogynem megduplázódott, nagyságrendben ez valójában az éves árbevételnek mindössze 20 százalékát teheti ki. Jól indult tehát a szezon, bizakodtunk.

Ennek ellenére sajnos azt tapasztaltuk, hogy július 20-ig, a számok azt mutatták, hogy az elmúlt időszak hasonló forgalmát sikerült produkálni 30 fokot meghaladó hőmérséklet ellenére is. Azt gondolná az ember, hogy ebben a rettenetes kánikulában mindenki a fürdőre vágyik, de a számaink eddig nem ezt mutatták. Arról meg pláne nehéz beszélni, hogy 20-a után mi történt, hiszen olyan rapszodikus időjárás volt, egyik nap esett, másik nap kánikula volt. Az előző időszakhoz viszonyítva, mondhatni, kisebb a látogatottság, kevesebb az árbevétel.

Sajnos nálunk is érezhető a válságnak a hatása, sokkal kevesebb olyan kispénzű ember jön el hozzánk, aki korábban ezt megengedhette magának, ha tehetik, akkor csak délután jönnek, amikor 20 százalékkal olcsóbb a belépő. Elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag az elmúlt évi szinten tart az árbevételünk. A látogatottság is hasonló adatot mutat, volt két olyan családi napi rendezvényünk júliusban, amely fix árbevételt hozott. Bízunk benne, hogy a hátralévő bő egy hónap, még sokat hoz a konyhára, az elmúlt évek számai azt mutatják, hogy ez az időszak a legerősebb a látogatottság és az árbevétel szempontjából.

Valójában most van a szabadságok dandárja, illetve augusztus 20-áig minden esélyünk meg van arra, hogyha a hétvégék jók, akkor az elmúlt évtől eltérő, azt meghaladó árbevételt tud produkálni a strandfürdő.

- A horgásztó, a horgásztatás beindítása érezhető vált a vendégforgalomban?

- 2007-es ötlet alapján indult a csónakázó tavon a horgásztatás. Minden évben folyamatosan telepítünk, volt lehetőségünk pályázaton forrásokat nyerni és egy családias hangulatos környezetet kialakítani a fürdőnek a hátsó részén és a horgászat igen népszerűvé vált. Míg 2006-ban, mielőtt nem telepítettünk, nem horgásztattunk intenzíven, 35-40 horgászjegyet vásároltak, ma már ez a szám megközelíti az ezer darabot. Ez árbevétel szempontjából sem elhanyagolható, ugyanakkor sok családi eseménynek is színhelye a strand, hisz főzési, horgászati lehetőség van, együtt tud lenni a család apraja-nagyja, több generáció.

Egyre többször fordul elő, hogy különböző intézmények, horgászverseny helyszínéül választják a strandfürdőt, legközelebb szeptember 8-án a Mol tart egész napos horgászversenyt és családi nap keretében sütnek-főznek. Minden évben odafigyelünk, hogy a haltelepítés megtörténjen, ebben az esztendőben is több mint 400 ezer forint értékű nemes halat telepítettünk a tóba. A fogások igencsak kedvezően alakulnak, bár az időjárás a halak étvágyára is rányomja a bélyegét, ez a rapszodikus időjárás nem mindig nyújt felhőtlen horgászélményeket, de nagyon kevés olyan horgász van, akinek még nem volt élményben része.

Úgy érzékeljük, úgy tapasztaljuk, hogy igencsak jelentős az érdeklődés, gyakorlatilag nem múlik el úgy nap, hogy ne legyen itt horgász. A horgász a jegy megvétele mellett, a napi belépőjegyet is megváltja, úgy lehet fogalmazni, hogy ahány horgász van egy nap, annyival több a fizetővendég.

- Van-e arra nézve adat, hogy honnan érkeznek a vendégek?

- Borsod megyéből, Kazincbarcika környékéről nagyon sokan járnak. A városi strandfürdő vendégköre talán a fürdő jellegénél fogva, mivel nincs látványelemünk, nincsenek csúszdáink, nincs mély vizünk, a vendégkör is a meglévő lehetőségekhez igazodik. Ez azt jelenti, hogy az átlagéletkor inkább 50-60 év közötti, tehát az idősebb korosztály szórakozását, pihenését szolgálja. A gyermekmedence és a pancsoló a fiatal generációt vonzza, itt nyugodt körülmények között, biztonságosan tudnak a kicsik pancsolni.

Viszonylag kevés a polgári lakos, nem haladja meg az éves 25-30 ezres vendéglétszámnak a 10 százalékát, ugyanakkor nagyon kevés a fiatal, a polgári fiatal. A környező településekről talán a legtöbb látogató Tiszaújvárosból jön, de az egyéb településekről elhanyagolható a látogatottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!