HAON Sziréna

2012.09.25. 09:31

Elképesztő módszerek: tényleg lerészegedhetnek így a fiatalok?

Debrecen - Más droghoz képest tömegével nagyobb az alkohol okozta agresszív viselkedés.

Debrecen - Más droghoz képest tömegével nagyobb az alkohol okozta agresszív viselkedés.Vodkával lefőzött kávé, szembe csepegtetett tömény ital, alkoholba átáztatott vatta a végbélben. Csak néhány alternatív alkoholfogyasztási módszer, melyről legendák terjednek a fiatalok körében.

– Az alkoholfogyasztás ezen formái amellett, hogy nem hoznak eredményt, még rendkívül károsan hathatnak a szerveinkre. A szembe csepegtetett tömény ital például a szemgyulladáson és esetenként látás sérülésen kívül más hatás nem érhető el. A végbélbe kerülő alkohol is súlyos károkat okozhat. Nem csak a májban de a gyomorban is vannak alkoholt lebontó enzimek, s amennyiben ezeket „kikerüljük” egy jelentéktelen mennyiségtől is kritikus állapotba kerülhet az egyén – mondta érdeklődésünkre dr. Frecska Ede, a Debreceni Egyetem Orvos– és Egészségtudományi Centrum Pszichiátriai Tanszékének vezetője.

Miért nem 21?

A szakember tapasztalatai szerint az elmúlt két évtizedben drasztikusnak nőtt az alkoholt fogyasztó tinédzserek száma, pedig a fejlődő agyra jóval károsabban hat. –  Az új generációknál a pubertás egyre korábban kezdődik, melynek jelentős hatása van az agy fejlődésére, ugyanis a nemi hormonok lelassítják azt. Aki 2 évvel korábban pubertál annak akár 10 évvel később éri el végső méretét az agya – fogalmazott a tanszékvezető. Dr. Frecska Ede éppen ezért szorgalmazná, hogy –mint Amerikában– 21 éves kortól lehessen szeszes italt fogyasztani. S bár úgy gondolja, hogy a gondot ezzel nem lehet megoldani, de legalább nem segítenénk elő. – Az alkoholt ne válasszuk szét a többi drogtól és ne gondoljuk azt, hogy ez enyhébb probléma, hiszen a világ statisztika alapján az agresszív viselkedés okozójaként az alkohol áll az összes szer élén – hangsúlyozta.

A tanszékre általában alkoholmérgezés vagy drogfogyasztás miatt kerülnek a tinédzserek. – Sajnos a fiatalok előszeretettel keverik az alkoholt más szerekkel is. Legtöbbször különböző nyugtatókat szednek a gyors hatás érdekében, mely súlyos testi és pszichés tünetekkel járhat – fűzte hozzá dr. Frecska Ede.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!