HAON Sziréna

2013.02.18. 14:59

A vád szerint „mutyiztak”

Debrecen - A bíró pénzért cserébe sorozatosan jogtalan előnyöket biztosított a felszámolónak.

Debrecen - A bíró pénzért cserébe sorozatosan jogtalan előnyöket biztosított a felszámolónak.Fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés bűntettének vádjával állt bíróság elé hétfőn a Nyíregyházi Törvényszék egyik cégbírája, aki a nyomozó hatóság szerint korábban felszámolási ügyekkel foglalkozva többször is pénzt fogadott el felszámolóktól azért, hogy konkrét esetekben őket jelölje ki a munka elvégzésére.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint dr. K-né dr. J. Judit rendszeresen érintkezett a másodrendű vádlottal, H. Attilával, aki két cég képviselőjeként felszámolással foglalkozott. 2008 vége és 2010 eleje között a bírónő folyamatosan jogtalan előnyöket kért és fogadott el a férfitól, aki ennek fejében – áll a vádiratban – azt kérte, hogy dr. K-né dr. J. Judit sok esetben az általa képviselt cégeket jelölje ki felszámolásokra. A vádlottak hetente többször beszéltek telefonon és személyesen, rendszeresen egyeztették H. Attila ügyeit, a bíró többször saját lakásán fogadta a felszámolót.

150 ezret is kapott

A vád alapján a férfi rendszeresen szállította a bírót a saját gépkocsiján, rendezte a kocsi üzemeltetése során jelentkező teendőket, intézte a nő devizában lekötött megtakarításainak ügyeit, egyszer pedig családi hosszú hétvégét is finanszírozott számára. Az ügyészség egy vádlottakkal összefüggő bérleti jogviszonyra is fényt derített: a felszámoló által képviselt cégek egyike a bíró családtagjainak betéti társaságától – mely székhelye a bíró lakása volt - bérelt irodát.

Két esetben konkrét pénzmozgásra is kitér a vádirat. Egy alkalommal a férfi egy felszámolás alatt lévő cég vezetőjétől kért 150 ezer forintot arra hivatkozva, hogy az összeget borítékban a bíróságon kell átadnia (a bíró átvette a pénzt és a felszámoló H. Attila lett). Egy másik alkalommal – hasonló helyzetben – a bíró 125 ezer forintot vett.

– De nem H. Attila volt az egyetlen „kedvezményezett”. Egy másik felszámoló cég esetében karácsonyi ajándékként vásárlási utalványban egyeztek meg, így 2009-ben tíz ügyben jelölte ki a vállalkozást felszámolóként, s a korábbiakhoz képest egy másik cég is jóval több ügyet kapott abban az évben – mondta Tatár Tímea.

Titkos adatgyűjtés

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint dr. Kné dr. J. Judit folyamatosan megszegte a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényben rögzített kötelezettségeit, megszegte bírói esküjét és a másodrendű vádlott irányában részrehajlóan, sorozatosan jogtalan előnyöket biztosítva járt el. A felszámolókat nem véletlenszerűen és nem arányosan jelölte ki, a H. Attilához köthető cégek aránytalanul sok megbízást kaptak és a bíró több esetben a kollégáit is próbálta befolyásolni. Az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal tett feljelentést és titkos adatgyűjtés is folyt.

Továbbra is a bíróságon

A hétfői első tárgyaláson H. Attila igazoltan nem jelent meg, az elsőrendű vádlott pedig nem kívánt vallomást tenni. Mint Tatár Tímea közölte, dr. K-né dr. J. Judit a nyomozás során sem tett vallomást, annyit jelentett ki, hogy a cselekményeket nem követte el és nem érzi magát bűnösnek.

A tárgyaláson a bíró elmondta: a vádemelés óta nem foglalkozik felszámolási ügyekkel, helyette cégbíróként dolgozik a Nyíregyházi Törvényszéken. Az eljárás márciusban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!