HAON Sziréna

2013.05.14. 15:45

Letöltendő börtönbüntetés a nyomozást szabotáló rendőrnek

Debrecen – A dorogi őrs nyomozója a tolvajokkal üzletelt, ezért eszében sem volt a bűncselekmények felderítése.

Debrecen – A dorogi őrs nyomozója a tolvajokkal üzletelt, ezért eszében sem volt a bűncselekmények felderítése.Jogerősen 3 év 6 hónap börtönnel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla a napokban azt az ex-rendőrt, aki bár tudott egy milliós hajdúdorogi lopássorozat elkövetőiről, nemhogy nyomozni nem volt hajlandó, de még pénzt is csinált az információkból!

A hajdúdorogi őrs egykori nyomozója – akit a másodfokú bíróság vesztegetésben, bűnpártolásban, orgazdaság és közokirat-hamisításban egyaránt elmarasztalt – még 2005-ben követte el a bűncselekményeket. Akkor fél évet töltött előzetes letartóztatásban. A törzszászlósi rangban szolgáló Ny. Gábor vesztét a kapzsisága és az önhittsége egyszerre okozta.

Beletrafáltak

A tényállás szerint 2005 áprilisában egy nyíregyházi vállalkozó arról számolt be a rendőrségen, hogy ellopták a hajdúdorogi Iskolakert utcán tárolt építőipari gépeit. Az ügy előadója Ny. Gábor lett, s rövid időn belül megtudta, kik a tolvajok és hol vannak a berendezések. Azonban az értékes eszközök lefoglalása helyett azzal hívta fel a sértettet, hogy megtudakolja, mennyit érne meg számára azok visszavásárolása. A rendőr ezzel párhuzamosan – közvetítőn keresztül – más vonalon is hozzáfogott az értékesítéshez, ami oda vezetett, hogy a törzszászlós „embere” az említett nyíregyházi károsultnak is vételre ajánlotta a gépeket. A vállalkozó a közvetítő elbeszélése alapján rádöbbent, hogy a saját tulajdonairól van szó, ráadásul utóbbi elkottyantotta, hogy egy hajdúdorogi rendőr megbízásából jár el. A sértett ezután ismét a nyomozó hatóságokhoz fordult…

Belső ellenség

A következő hónapokban további négy esetben loptak el hasonló gépeket Hajdúdorogon. Ny. Gábor végig tisztában volt a tolvajok személyével, de a bűnügy felderítése helyett inkább egy társával – másfél millió forint értékben – megvásárolták az eszközöket, amelyeket egy házaspár tanyáján rejtettek el (ellenük is büntetőeljárás indult). A lopásokat a vádlott „nyomozta”, méghozzá úgy, hogy gyakorlatilag elhajtotta az informátorokat, az ügyben elhangzottakat pedig nem is rögzítette.

Egy rendőr – B. Sándor – tudott kollégája üzelmeiről, de hallgatott, ugyanis vásárolni kívánt az eszközökből. Őt orgazdaságért 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a tábla.

 

Úgyse hallgatja senki…

A törzszászlós bűncselekményből származó cigarettát is vásárolt egy szintén rendőrként dolgozó társától, akit ezért orgazdaság vétsége miatt 75 ezer forintra büntetett a tábla. K. Sándor a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján 2005 júliusában hívta fel Ny. Gábort azzal, hogy „balkézről származó” cigije van. Húzódozott, hogy többet mondjon a mobilba, de a másik megnyugtatta („De mondjad már, hogy micsoda, úgyse hallgatja ezt a rákot senki!”). „Tudod, hogy szokott menni, olyan fél ár alatt, csak elsütni valahogy” – közölte a hajdúdorogi rendőr, amikor megtudta, hogy társa mintegy hetven ezer forintnyi füstölnivaló miatt keresi, mire a másik vádlott hangsúlyozta: nem akar házalni az áruval, inkább egyben suvasztaná el. Ny. Gábor végül megvette tőle, sőt a következő percben már kereste is, kinek passzolhatná tovább, „kicsit a fél ár fölött, egy cseppel”.

 

HBN–RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!