beavatkozás

2020.08.25. 11:26

Otthon lábadozik műtétje után Köllő Babett

A színésznő mindenkinek azt ajánlja, hogy járjon évente szűrővizsgálatokra.

A színésznő szerint fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra, és ezt hatványozottan vegye komolyan az, akinek implantátuma is van: évente ultrahangvizsgálat és kétévente mammográfia is javasolt – írja a HOT! összeállítása alapján a Vasárnap Reggel.

Fiatalon feküdtem először kés alá, és öt évvel később kiszakadt az implantátum. Nem volt semmi jele, nem fájt, egyetlen árulkodó csomó volt, amire természetesen teljesen mást hittem. Az ultrahangon derült ki, mi a helyzet, cserélni kellett. Azóta eltelt tizenkét év, és amikor ultrahangon voltam, már megvolt az időpontom az implantátumcserére. Ekkor mondta az orvos, hogy már elég rossz állapotban van

– mesélte Babett.

Nagyobbra cserélték a szi­li­kont, hogy ne kelljen vágni és metszeni. Mivel más formát választottak, nem lesz feltűnő a beavatkozás. A természetes végeredmény volt a cél – és persze az egészsége! A mindig pörgős színésznő egyelőre otthon lábadozik, kilenc nappal a műtét után megy kontrollra.

Kényszerítem magamat a pihenésre, néha felállok, sétálok egy keveset, de még fekszem. A kontrollvizsgálaton megmondják a további teendőket. Az első nap egyébként elég kemény volt. Emlékeztem erre a fajta fájdalomra, de olyan ez, mint a szülés: az idő megszépíti az emlékeket!

A Babettet operáló dr. Molnár Miklós szerint az implantátum egy idegen test, és a nőnek a felelőssége gondoskodni róla, éppen ezért fontos az évente egyszeri emlőultrahang.

Évente egyszer konzultálni kell az operáló orvossal az ultrahangfelvétel kíséretében, ezzel kiküszöbölhető a baj. Tíz év után fokozódik az esélye az anyagelváltozásnak, összeeshet az implantátum, rosszabb esetben ki is szakad, de ez szerencsére elég ritkán fordul elő – magyarázta a szakember.

Molnár doktor azt is elárulta, hogy a csere alkalmával vagy nagyobb implantátumra lesz szükség, vagy fel kell varrni az emlőket. Az implantátum ugyanis „helyet csinál magának”, így nem lehet ugyanarra a méretre cserélni.

Azt szoktam mondani, hogy egy huszonéves nőnek élete során két-három műtétre lesz szüksége az első után, egy negyvenes hölgynek pedig a mai modern implantátumok mellett valószínűleg már nem fog kelleni újabb műtét. Huszonévesen viszont érdemes kisebbel kezdeni, hogy később ne kelljen hatalmasat berakatni – tette hozzá.

Miben más a csere?

A doktor elmondása szerint a második műtétnél már sokkal tapasztaltabbak, rutinosabbak a nők, felkészültebbek, és okosabbak azzal kapcsolatban, hogy mit szabad tenni a műtét után és mit nem. Ilyenkor két hétig pihentetni kell az emlőket: kerülni kell a ritmikus karmozdulatokat, a dohányzást, a túlzott mozgást és az emelgetést. Főleg a fiatal lányoknál fordul elő, hogy ezt nem teljes egészében tartják be.

 

Ezek is érdekelhetik