vonzó környezet

2019.09.09. 16:21

Tovább erősödhet a magyar-kínai pénzügyi együttműködés

Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn Budapesten egyeztetett Ku Su-val, a Kínai Kereskedelmi és Iparfejlesztési Bank (ICBC) vezérigazgatójával.

A Pénzügyminisztérium hétfői közleménye szerint a tárgyaláson szóba került, hogy az ICBC a magyar-kínai tranzakciók megkönnyítése, valamint az Egy övezet egy út kezdeményezés beruházásainak támogatása érdekében vizsgálja képviselet nyitásának lehetőségét Magyarországon. A felek egyetértettek abban, hogy az ICBC magyarországi jelenléte tovább erősítené Magyarország regionális pénzügyi központ szerepét.

Az 1984-ben alapított kínai pénzintézet – amely mintegy négyezer milliárd amerikai dollár értékű eszközállományával a világ legnagyobb bankja – 47 országban és régióban 426 képviselettel rendelkezik, a bank 15 európai országban van jelen – közölte a minisztérium.

Varga Mihály a találkozót követően a közlemény szerint elmondta,

a magyar gazdaság teljesítménye 30 százalékkal emelkedett 2010 óta, ez mintegy kétszerese az uniós átlagnak.

A vonzó gazdasági és üzleti környezetnek köszönhetően

az országba irányuló közvetlen külföldi tőkebeáramlás az elmúlt öt évben több mint 74 milliárd eurót tett ki.

A miniszter kiemelte, a legfrissebb adatok szerint

Kína a negyedik legnagyobb Európán kívüli befektető Magyarországon.

Hozzátette, hogy a pénzügyi együttműködés a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok egyik leggyorsabb ütemben fejlődő területe. Ezen belül példaként említette a Bank of Chinaval folytatott együttműködést, Magyarország eredményes bekapcsolódását a pekingi székhelyű Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank tevékenységébe, az OTP Bank képviseleti irodájának megnyitását a kínai fővárosban, a Budapest-Belgrád vasútvonallal összefüggő, befejezés előtt álló hiteltárgyalásokat, illetve a különböző pénzügyi alapokban való aktív magyar részvételt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában