fejlesztések

2019.11.29. 08:08

Növelik a tagországok az Európai Űrügynökség költségvetését

Támogatást kapott az első európai űrhajós Hold-utazásának és az első gravitációshullám-detektor világűrbe telepítésének a terve, egy űrsikló építése és a Föld biztonságát célzó programok is.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 22 tagállama ígéretet tett arra, hogy növeli a szervezet költségvetését újabb űrmissziók, tudományos kutatások támogatása céljából, köztük a klímaváltozás megfigyelésére új generációs műholdak földkörüli pályára állításához.

Jan Wörner, az ESA főigazgatója a szervezet Sevillában zajló miniszteri tanácskozásának záró napján bejelentette, hogy

a tagállamok rekordnagyságú, 14,4 milliárd eurós költségvetés biztosítására kötelezték el magukat a következő három-öt évre.

„A klímaváltozás egy erős hajtóerő abban, hogy az európai Copernicus Föld-megfigyelő műholdrendszert továbbfejlesszék” – hangoztatta Wörner.

A tanácskozáson támogatást kapott az első európai űrhajós Hold-utazásának és az első gravitációshullám-detektor világűrbe telepítésének a terve, egy űrsikló építése és a Föld biztonságát célzó olyan programok, mint az űrszemét eltávolítása, vagy az aszteroidák észlelése és megfigyelése.

A tagállamok 2030-ig elkötelezték magukat a Nemzetközi Űrállomás kutatási programjában és Hold körül pályára állítandó űrállomás, a Gateway programjában való részvételre, és egy közös marsi misszióra az amerikai űrkutatási hivatallal.

A legnagyobb hozzájárulást a költségvetéshez, 3,3 milliárd eurót Németország biztosítja, amelyet Franciaország követ 2,7 milliárd euróval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában