jellemző

2020.09.16. 06:23

Gyurcsány Ferencék manipulációra használják a gazdák súlyos kárait

A szélsőségesen rossz almatermés okozta áremelkedés miatt azt állítja a Demokratikus Koalíció, hogy a magyar családoknak megfizethetetlenül drága lett az összes alapvető élelmiszer. Gyurcsány pártja ismét a statisztika félremagyarázásával próbálkozik.

Ismét átveri az állampolgárokat Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára pártja a statisztikai adatok hiányos bemutatásával. A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében azt állítja: egyre kevesebb ember tudja megvásárolni a friss gyümölcsöt, mivel az augusztusi, tehát nyár végi statisztikai adatok szerint az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, a friss gyümölcsök 46 százalékkal kerülnek többe. Ám a hazai gyümölcsök közül ez az adat gyakorlatilag egyedül az alma árát tartalmazza, amely a szélsőségesen rossz termés miatt drágult jelentősen – ismerteti a Magyar Nemzet.

A Központi Statisztikai Hivatal részletesebb adatai szerint egy kilogramm alma átlagosan 624 forintba került ­augusztusban. Ez valóban több mint kétszerese a tavalyi átlagárnak, de emellett elsősorban a nyáron általában amúgy is drágább déligyümölcsök ára emelkedett. Ugyanakkor olcsóbb lett a burgonya vagy például a paradicsom.

A szezonális gyümölcsök a DK állításával szemben nem a gazdaságot érintő intézkedések miatt drágultak, hanem a katasztrofális termés miatt. A Fruitveb szakmai szervezet információi alapján kevesebb magyar alma kerül idén a boltokba, az árak pedig várhatóan az egész szezon alatt magasan maradnak. Ennek oka, hogy nemcsak itthon, hanem Európa-szerte már második éve marad el a termésmennyiség az átlagostól. A kiürült készletek miatt már a szüret előtt hatalmas drágulás söpört végig a piacokon.

A magas árak oka egyrészt az időjárás, másrészt a járvány volt.

A gyümölcsösöket tavasszal az átlagosnál jóval több alkalommal érte fagykár, de az aszály, majd a viharos időjárás sem tett jót az ültetvényeknek. Fogyasztási almából várhatóan a szezon végéig 100–140 ezer tonnát szedhetnek a gazdák, amely nem fedezi a 150–180 ezer tonnás lakossági igényt. Egy átlagosnak mondott évben a hazai igények kielégítésén felül exportra is szokott jutni.

Nemcsak almából terem az átlagosnál jóval kevesebb, de barackféléknél, valamint a szilva- és körteültetvényeken is hasonlóan katasztrofális szezont tudhatnak maguk mögött a termesztők.

A gyümölcsök ára kimagaslóan, 43 százalékkal emelkedett az első fél évben is, az előző év azonos időszakához képest, ám ez gyakorlatilag szintén egyetlen meghatározó szezonális gyümölcs árának növekedése miatt mutatható ki – derül ki a KSH egy másik, átfogóbb jelentéséből. Mint kiemelték, a legnagyobb mértékben (csaknem háromszorosára) az őszibarack ára nőtt, ennek a gyümölcsnek azonban ebben az időszakban az értékesítésben csupán kis súlya van. A szezonális gyümölcsök közül az eper ötven százalékkal drágult. Utóbbi importmennyisége nagyrészt a koronavírus miatt ebben a szezonban elmaradt az előző évek átlagától, ezért nem volt árcsökkentő hatása a hazai termésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában