Innováció

2024.01.12. 10:48

Tejmentes fehérjebombát alkotott tojásból egy szigetcsépi vállalkozó

A Capriovus az első Covid-hullám idején kezdett el komolyabban foglalkozni tartósítószertől és hozzáadott cukortól mentes tejtermékek fejlesztésével, mára többek között túrót és tejfölt is készít tojásfehérjéből. A szigetcsépi cég 250 millió darab tojásból állít elő tojásport, főtt tojást, tojáslevet és egyéb tojástermékeket, amelyeket száraz tészta üzemeknek, cukrászdáknak, pékségnek értékesít – írja a Világgazdaság.

MW

Túrót és tejfölt is készítenek tojásfehérjéből Szigetcsépen

Az 1992 óta működő családi vállalkozásban komoly mennyiségű tudás összpontosul: 80 dolgozójuk mintegy negyede élelmiszer- vagy agrármérnök. Termelésük mintegy 25 százaléka megy exportra, főleg Ausztria az irány, de Finnországba, és más nyugat-európai országokba, továbbá határon túli magyar területekre is szállítanak, emeli ki a vg.hu cikke.

Igazi különlegességnek számít a szigetcsépi Capriovus, amely alapvetően tojástermékek gyártásával foglalkozik, egyik telephelyén működő üzemében azonban tejmentes túrót, tejfölt, sajtkrémet készít – tojásfehérjéből. A ToTu-termékcsalád tartósítószertől, aromától, színezéktől és hozzáadott cukortól mentes, az elnevezés a Tojás Tudatosan szókapcsolat rövidítése.

Több száz millió darab tojást tojnak a szigetcsépi tyúkok

Németh Csaba, a Capriovus kutatás-fejlesztési igazgatója a Világgazdaságnak nyilatkozott:

Ilyen volumenű tejtermék-alternatívákat gyártó üzemet itthon nemigen találni, és tulajdonképpen a világon máshol sem látunk példát arra, hogy tojásfehérjéből állítsanak elő tejmentes tejfölt, túrót és egyebeket. A tejfehérje- és laktózérzékenyek számára jellemzően rizsből, szójából, zabból, egyéb növényekből készülnek az italok, de ezekben szinte csak szénhidrát van, a mi termékeink a tojás révén viszont szinte csak színtiszta fehérjét tartalmaznak

A szakember elmondta, hogy az 1992 óta működő családi vállalkozásban komoly mennyiségű tudás összpontosul: 80 dolgozójuk mintegy negyede élelmiszer- vagy agrármérnök, és ő maga is ezen a tudományterületen, élelmiszer-mikrobiológiából szerezte doktori címét. Szoros a kapcsolatuk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, de a bevizsgálást nem csak ott végzik, hanem az erre a célra épített saját laboratóriumukban is.

A Capriovus saját maga termeli ki az előállításhoz szükséges tojást, összesen 250 millió darabból készít tojásport, főtt tojást, tojáslevet, egyéb tojástermékeket Szigetcsépen, amelyeket száraz tészta üzemeknek, cukrászdáknak, pékségnek értékesít.

A társaság korábban is próbálkozott hasonlóval, a mozzarella-alternatívának számító tojásfehérje-rudat is gyártott, de a mostani profillal sikerült felfedezni a piaci rést. Pedig a többi magyarországi vállalkozáshoz hasonlóan az elmúlt évek nekik sem volt fáklyásmenet.

Vették a száraztésztát a magyarok, mint a cukrot 

A koronavírus-járvány következtében egy rakás cukrászda, hotel és különböző szolgáltató- és vendéglátóegység bezárt 2020-ban, mi pedig elveszítettük a vásárlóink egy részét. Nagyjából 30 százalékkal esett vissza a forgalmunk. A kiskereskedelem azonban szerencsére továbbra is dübörgött, hiszen például a száraztésztát mindenki vette. Régóta a fiókunkban volt a tejtermék-helyettesítő, tojásalapú áruk előállításának ötlete, és ekkor előhúztuk. Sajtkrém, tejföl, túró, latte – ezeket kezdtük el gyártani

– sorolta a ToTu kutatás-fejlesztési vezetője.

A cikk folytatását a Világgazdaság oldalán olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában