Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.01.26. 12:12

A hősökre emlékezett az ezred is

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái is részt vettek a doni emlékmeneten.

Miklós István

Forrás: Fotók: Honvédség/Fehértói Mihály

A Honvédsuli Egyesület 2024-ben is megrendezte az Emlékmenet a Doni Hősökért elnevezésű rendezvénysorozatát, amely hivatalos szakasza az országos Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) DON-81 megemlékezésének.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hagyományőrző Muzsay menetszázad, amely a Nyírbátorból a frontra vonuló 12. Gyalogezred parancsnokának, vitéz Muzsay Ferenc ezredesnek a nevét viseli, tiszteletét fejezte ki az 1942–1943. évi Don menti harcokban elesett, megsebesült, vagy eltűnt magyar katonák előtt.

Forrás: Fotók: Honvédség/Fehértói Mihály

Megható pillanatok

A többnapos eseményen jelen volt Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke és Dankó László, a MATASZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezet elnöke – tájékoztatta lapunkat a vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred.

Hozzátették: az emlékmenet első három napján a területvédelmi ezred katonái is részt vettek. Orosz Antal alezredes, az alakulat parancsnoka és Czill István alezredes parancsnokhelyettes is csatlakozott az eseményhez a rendezvénysorozat harmadik napján az ezredtörzs állományába tartozó hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákkal együtt. A menet érintette Kölcse, Tiszakóród, Tiszacsécse, Milota és Tiszabecs településeket.

A rendezvény részvevői minden településen megható pillanatokat élhettek át: az alsó tagozatos tanulók versekkel, a milotai dalárda tagjai katonanótákkal emlékeztek.
A több éves múltra visszatekintő emlékmenet fő célja, hogy a vármegye településeire eljuttassa az emlékezés e módját, hangulatát, bevonva a vármegyei és országos kadétiskolák növendékeit is.

Forrás: Fotók: Honvédség/Fehértói Mihály

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!