A nemzet színésze

2020.02.19. 20:27

Végső búcsút vettek Andorai Pétertől

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek szerdán Andorai Pétertől, a nemzet színészétől a Farkasréti temetőben Budapesten.

Fotós: Koszticsák Szilárd

Nagyon szerettünk és szeretünk Péter

hangsúlyozta Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész a búcsúztatáson.

Felidézte: Andorai Péterrel még fiatal korukban megegyeztek egymással abban, hogy ha eljön majd az-az idő és az egyikük túléli a másikat, akkor a másik mondja a búcsúbeszédet, ez most bekövetkezett.

Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező nagyon nagy színésznek nevezte Andorai Pétert, aki mindig gondolatokat, érzelmeket jelenített meg szerepeiben, ahol mindig a fontosat és az örököt kereste.

Energiáját a karakter célja vezette és mindig személyesen volt jelen szerepeiben állandó intenzitással, teli apró emberi meglepetéssel.

Mint mondta,

különös, titkos belső energia áradt a színművészből, férfiasság és törékenység, erő és kétkedés együttese.

Szeretetre méltó embernek nevezte a művészt, aki barátként figyelmes és hűséges volt, munkatársként pedig nyugodt, felkészült és támogató.

Felidézte, hogy először 1979-ben készítettek együtt filmet, azután még nyolc alkotásban dolgoztak együtt.

Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező (b) és Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész Andorai Péter temetésén Budapesten, a Farkasréti temetőben 2020. február 19-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Utoljára múlt évben követhette arcodat, figyelmes átható tekintetedet a kamera

mondta.

Kiemelte, hogy méltóság és csend, a hallgatás és a figyelem ereje áradt a művészből. Mindig odafigyelt a felé áradó gondolatokra, érzelmekre, a csend és a figyelem nagy művésze voltál hangsúlyozta Szabó István.

A Kossuth-díjas Andorai Péter rövid, súlyos betegség után február 1-jén hunyt el, életének 72. évében.

Borítókép: Andorai Péter portréja a Kossuth-díjas színész temetésén Budapesten, a Farkasréti temetőben 2020. február 19-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában