Mamutdarázs

2019.07.02. 20:00

Gigantikus darazsak Nyíregyházán

Nem kell messzire mennünk, ha a kontinens legnagyobb, alien módjára fejlődő darázsfaját keressük.

Okosan tesszük, ha nagy ívben elkerüljük a nagyobb darazsakat, különösen a fészküket. A lódarázs szúrása önmagában csupán nagyon fájdalmas, azonban allergiás reakció esetén akár halált is okozhat. Az arcot, nyakat, szájüreget ért szúrás allergiás reakció nélkül is fulladást okozhat, ezért haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Még a lódarázsnál is nagyobb és félelmetesebb külsejű az óriás tőrösdarázs (angolul mamutdarázs): a nőstények akár négy-öt, más források szerint hat centiméter hosszúra is megnőhetnek, szárnyfesztávolságuk pedig eléri a hét-nyolc centit. A távolságtartás főként a természetvédelmi értékük miatt indokolt, egyébként nem érdemes pánikolni.

Az óriás tőrösdarázs nagy mérete, és hangosan zúgó repte miatt félelmetesnek tűnhet, ám emberre ártalmatlan. A fullánkját csak a legvégső esetben használja védekezésre, ha más módon nem képes elmenekülni. Félénk állat, érintésre, hessegetésre inkább odébbáll, nem agresszív. A családi közösségben élő darazsak – például a lódarazsak – mérge valódi fegyver: célja az intenzív, hosszan tartó fájdalom kiváltása, a tőrösdarázs kémiai arzenálja ugyanakkor kizárólag a bogárlárvák megbénítására szolgál, mérge nem okoz a szövetgyulladást, allergiát.

Biológiai védelem a cserebogár ellen

Az óriás tőrösdarazsak az utóbbi években jelennek meg gyakrabban lakott területen, akár városokban is, de amellett, hogy szelídek, még hasznosak is. A tőrösdarazsak parazitoidok, a szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük.

Elképesztő érzékeléssel derítik fel a talajban, fában megbúvó lárvákat, hogy a faanyagon keresztül, vagy magukat a talajba ásva a lárvát megszúrva speciális mérgükkel megbénítsák, majd belepetézzenek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. Ügyelnek rá, hogy a létfontosságú szerveket a végére hagyják, így a lárvák egészen addig életben vannak, míg a darázs teljesen ki nem fejlődik.

A tőrösdarazsak ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének.

Irtásuk nemcsak az érdekeink és ártalmatlanságuk miatt értelmetlen, hanem azért is, mert az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Elpusztításukkal akár többéves börtönbüntetést is kockáztat az elkövető.

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, amint a kertek, parkok gyepén, korhadó fák közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. Aki szeretné megfigyelni őket, a nyíregyházi Sóstói-erdőben szinte bizonyosan sikerrel jár a selyemkórónál: az agresszíven terjeszkedő gyomnövény csábításának az óriás tőrösdarazsak sem tudnak ellenállni.

Források: mme.hu/Wikipédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában