Tollat és papírt elő!

2019.08.06. 18:00

Szükség van arra, hogy kézzel írjunk!

A digitalizáció elterjedésével kevesebbet írunk kézzel, pedig az írás jelentősége elvitathatatlan.

Gondolataink kézírással való rögzítése lehetőséget nyújt az önkifejezésre | Fotó: Dreamstime

Dr. Zsupán Ildikó grafológus arról beszélt, hogy mivel egyre kevesebbet írunk kézzel, úgy csökken a kézírás jelentősége. Amerikában már az is felmerült, hogy egyáltalán érdemes-e írást tanítani a kisiskolásoknak.

Gondolataink kézírással való rögzítése lehetőséget nyújt az önkifejezésre | Fotó: Dreamstime

Úgy véli, mindez sajnálatos, hiszen gondolataink kézírással rögzítése lehetőséget nyújt az önkifejezésre, sokkal inkább tükrözi önmagunkat, mintha egy billentyűzeten tesszük ugyanezt. Korábban például elterjedt volt a naplóírás, amiben az emberek nemcsak gondolataikat, véleményüket, félelmeiket, örömeiket rögzítették, hanem tényleg benne volt az egész személyiségük.

Agyi funkciókat indít be

Horváth Ivett Szalóme debreceni egyetemista egyedülálló módszert dolgozott ki az íráskészség fejlesztésére. – Az írás jelentőségét nagyon alábecsüljük és félretesszük a mai rohanó világunkban, pedig nagyon komplex idegrendszeri működésről van szó, ami egyben a legmagasabb szintű humánspecifikus tevékenység is. Sokkal több agyi területet mozgat meg, mint egy gépelés, az idegrendszer fejlődésének egy fontos része. Többször találkoztam már gyermekeknél írásproblémákkal, de a környezetemben lévő felnőtteknél is azt tapasztalom, hogy nem szívesen írnak, de ha mégis, akkor is a legtöbbször csúnyán – mondta el a lapcsoportunknak márciusban a gyógytornászhallgató, hozzátéve, tanulmányai során ismerte meg jobban a kéz, mint mozgásszerv felépítését. Mindezek arra ösztökélték, hogy mélyebben is foglalkozzon a kézírás tematikájával, s gyógytornászként közelítse meg ezt a területet.

Megfelelő környezetben

Rendetlenségben, kényelmetlen testhelyzetben (pl.: hason fekve, kicsavarodva vagy kucorodva), vakoskodva vagy hunyorogva írni se nem egészséges, se nem ösztönző – olvasható a www.azirastukreben.hu weboldalon.

A cikkben azt tanácsolják, hogy a legideálisabb, ha asztalnál ülve, rendezett, nyugodt körülmények között dolgozhatunk. Tartsunk rendet az íróasztalunkon, vagy legalább legyen annyi helyünk, hogy a papír és a két könyökünk kényelmesen elférjen. Gondoskodjunk a megfelelő fényviszonyokról és megvilágításról. A legjobb, ha jobbkezesként balról jön a fényt, balkezesként pedig jobbról.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában