márton-nap

2019.10.21. 07:22

Ha már lúd, legyen...

Fenséges libafogások, libaszépségverseny és táncház is várja a skanzen látogatóit.

Libazsíros kenyér, sült libacomb, libaaprólék-leves, betűvetés lúdtollal, libahímelés – megannyi gasztronómiai élmény és program vár a Sóstói Múzeumfalu látogatóira november 9-én, a hagyományos Márton-napi vigasságokon.

Mesemorzsoló

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például liba­leves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”

A skanzen 10 órakor nyitja meg kapuit a vendégek előtt. A megnyitót követően, 10.45-től bemutatkozik a Kerekerdő óvoda Így tedd rá! tánccsoportja. Még mielőtt a finom ebéd elnehezíti a rekesz­izmokat, Libahistória című műsorával érkezik a Dongó együttes.

A 12.30-as református istentisztelet után következik a vigasságok legnépszerűbb programja, a libaszépségverseny, zárásként pedig a Bihari Banda húzza a talpalávalót a Márton-napi táncházban. Míg a felnőttek mulatnak, a gyerekeket mesemorzsolóval várja Hajdú Ágota és Olajos Gábor.

A rendezvény hároméves kor alatt ingyenes, valamint belépőjegy vásárlása nélkül vehetnek részt a vigasságokon a Márton keresztnevű látogatók.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában