Mi lehet?

2019.10.28. 10:00

Ismét látták a tarpai farkasembert! De vajon mi ólálkodik az erdőben?

Amikor arra kértük olvasóinkat, hogy küldjenek nekünk szabolcsi kísértetsztorikat, magunk sem gondoltuk, hogy farkasember beszámolóból kapunk a legtöbbet. De véletlen, hogy ilyen sokan farkasembert kiáltanak, vagy tényleg bujkál valami a megyei erdőkben, amiről mindezidáig fogalmunk sem volt?

Forrás: Illusztráció

Ezúttal Ilken egy traktorost lepett meg a rém:

Mentem ki a traktorral a határba talajmarózni – írta Péter nevű olvasónk. – Először egy árnyékot láttam elfutni az almás végén. Azt hittem, hogy egy őz, vagy egy vaddisznó az. De amikor kiértem a sor végére, akkor láttam meg mi is az valójában... Egy nagy kutya szerű valami volt, vörös szemekkel. Egyenesen rám nézett, és felállt két lábra. Rádudáltam és a kerítést átugorva elszaladt. A vér is meghűlt bennem...

Ilk persze nincs éppen kőhajításra Tarpától, ahonnan a legtöbb beszámoló eddig érkezett, de Bán Andrea, aki hosszú ideje tanulmányozza ezeket a különös, misztikus lényeket azt mondta, nincs ezen semmi meglepő, hogy távolabb is felbukkan a lény, elvégre nagyon gyors, képes felágaskodva akár 100 km/órával is futni.

Ám ettől távolabb, Napkor közelében is felbukkant már a lény. Noémi nevű olvasónk azt írta:

A párom mesélte, hogy évekkel ezelőtt a barátjával tartottak hazafelé Nyíregyházáról. A legtöbb horrorsztorikhoz hasonlóan a történet éjfél körül játszódott. Előre leszögezem, sem alkoholt, sem másmilyen tudatmódósítót nem fogyasztottak. Szép komótosan kocsikáztak hazafelé, mire a 41-es főúton valami elszaladt előttük. Az a valami kb. 3 méter magas volt, szőrős, hatalmas lábai voltak és a farkaséhoz hasonló feje volt. A teste visszahajlott, így a mancsai a földet érték. A sztori olyan traumát okozott bennük, hogy ha néha szóba jön, a páromat a szó legszorosabb értelmében kirázza a hideg, és tetőtől talpig libabőrös! Mai napig nem találtuk ki, mi lehetett az, pedig sokat böngésztünk róla.

Farkasember, vagy nem farkasember? Megkértük a téma egyik szakértőjét, Bán Andreát, hogy foglalja össze egy írásban, mit tudhatunk erről a különös lényről. A következőben az ő összefoglalóját közöljük.

A rémmesék igazsága – Rejtőzködő faj a magyar erdőkben?

Az elmúlt év során több beszámoló jutott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportálhoz, amelyben szemtanúk egy – vagy több – farkasemberhez hasonlatos lényt véltek látni.

Tekinthetnénk mindezt a meglódult fantázia játékának, egy új, kortárs legenda születésének is, azonban a jelenségnek már – a világ szinte minden szegletét érintő – történelme van jegyezve.

Az egyiptomi mitológiában fellelhetőek sakálfejű istenek; Duamutef és Upuaut, valamint a kutyafejjel rendelkező Anubisz.

Az ókori görögök is ismerni véltek hasonló szerzeteket, Ktesziasz orvos úti naplójában részletesen taglalta az Indiában élő „kynokephaloi” nomád, vadászatot folytató törzs bemutatását. Marco Polo, a 13. századi útirajzíró is beszámol félig kutya-félig ember lényekről.

Legendájában a keresztény Szent Kristóf egészen megtéréséig a kutyafejű, emberevő törzs tagja volt.

Európa-szerte a népi hiedelemmondák szereplői vad keveréklények, akiket a hagyomány vérszomjas, főleg a nőkre és gyermekekre veszélyes bestiákként ábrázol.

A magyar népmondákban gyakran fellelhető a „kutyafejű tatár” elnevezés és a meséink is bővelkednek a „kutyafejű” jelzőben.

A kriptidek világa

Bernard Heuvelmans zoológustól ered a rejtőzködő állatok tanát górcső alá vevő kriptozoológia elnevezése. Szerinte nagyobb körültekintéssel kellene a folklórt tanulmányozni, hiszen az abban feltűnő fantasztikus lények nem feltétlenül csak kitalációk szüleményei. A kriptidek létezése tudományosan nem bizonyított, ám a beszámolók száma olyan mértékű, hogy érdemes lehet az alapos tanulmányozásra.

Különös lényekkel való találkozásokról a Föld szinte minden pontjáról érkeznek beszámolók. A jeti/nagyláb, a rake/figyelő, a chupacabra, óriás madarak (Thunderbird), a Loch Ness-i szörny, a magyar mátranováki fanyűvő és megannyi más entitás tartozik e csoportba.

Az utóbbi évtizedekben azonban az USA különböző vidékeiről egyre sokasodó, nyugtalanító észlelések lettek regisztrálva, amelyek óriási, két lábra emelkedő, félelmetes farkasokról szólnak. Pontosabban farkasemberekről.

Az első dokumentált eset Michigenből származik. 1887-ben két favágó látott egy emberi testtel de kutyafejjel rendelkező kreatúrát.

Dogman – amit tudni vélünk

Napjainkban már egész szubkultúra nőtt ki a farkasember-szemtanúkból, a téma híveiből.

A fura teremtményekről szóló irodalomban kiemelkedik Linda Godfrey, aki több könyvében analizálja a történeteket.

Rendkívül hiteles beszámolókat tár fel Vic Cundiff a Dogman Encounters Radio adásaiban is. Már közel háromszáz interjúalany élményének rögzített elbeszélései alapján körvonalazható egy bizonyos tudástár, amelyből képet alkothatunk egy félelmetes csúcsragadozó külsejéről és jellemrajzáról.

Külső tulajdonságok

A leírások szerint magasságuk 1,80 métertől akár 4 méterig is terjedhet. Általában hét típusuk van nyilván tartva, közülük a legjellemzőbb a „K-9-es” típus, amely egy két lábra emelkedett, testépítő alkattal (feltűnő izomzattal, széles vállakkal és mellkassal, keskeny csípővel) rendelkező kutyára emlékeztet. A feje a németjuhászéra vagy a farkasra hajaz, csak jóval robosztusabb, néha a pofarész rendkívül hosszú. A fülek tűhegyes pontban végződnek és felfelé állnak. A lábak hátrahajlanak, mint a közönséges kutyáké. Vastag szőrrel borítottak, olykor a mellkas és a felkar szőrtelen vagy ritkás. A mellső lábak/karok a térd alá érnek. Mancs helyett a mosómedvéhez hasonló, fekete, hegyes karmokban végződő kezeik vannak.

Bundájuk többnyire fekete, de fehér, csíkos, barna szőrméről is akadnak leírások. Hatalmas, a zárt pofából is kinyúló szemfogaik, hegyes fogazatuk horrorisztikus megjelenést sejtet.

A megfigyelések általában borostyánsárga szemszínt említenek, de vörös, kék, sőt ébenfekete és hófehér szemekről is szólnak riportok.

Négylábra ereszkedve is látni vélik őket, ekkor a vállak befordulnak és kevésbé feltűnőek (ezért sokan furcsa, óriási kutyának vélik őket, egészen addig, amíg fel nem emelkednek). Elképesztő gyorsasággal képesek futni, nem ritka a 100 km/órás sebességű vágta sem.

Viselkedésük, szándékaik

Vészjóslóak és fenyegetőek. Jól rejtőzködnek, sokak szerint csak bizonyos helyzetekben fedik fel magukat, csupán, ha okuk van erre. Gyakran követik a szemtanút, amikor az illető megáll, ők is megtorpannak. Nem kedvesek, a találkozások alanyai általában poszt-traumás szindrómától szenvednek, ritka a pozitív kicsengésű megélés. Sokszor vesznek fel szemkontaktust, ilyenkor többen úgy érzik, mintha „beléjük látnának”. Képesek a telepátiára, megtörténik, hogy közléseket is kapnak a megfigyelők. Egy esetben egy vadász a farkasember láttán rémülten emelte volna fel a puskáját, amikor a fejében azt hallotta: „meg ne próbáld”… Máskor egy rettegő hölgy a birtokára betelepült dogman-család nőstény tagja mellett haladt el autójával az úton, amikor úgy érezte, megszólítják. „Nem kell félned” – hangzott el.

A németországi Hamburg környékén, az édesapja minimál-jellegű, üveg otthonában töltötte a téli ünnepeket Alexa, hogy apja távollétében vigyázzon a házra és a németjuhász kedvencre. Az erdő mellett épült ház körül nem laknak szomszédok, a legközelebbi benzinkút csak 20 perces autózással érhető el. Alexa az egyik éjjel, csupán egy üvegfal által elválasztva találkozott a hatalmas dogman-nel, aki szinte paralizálta az üvegen keresztül, hogy lépjen hozzá közelebb. Miután telepatikusan közölte, hogy kizárólag az ő döntése, amiért most nem bántja a lányt, fekete karmos ujját végighúzva az üvegen távozott és elnyelte az éjszaka.

Ijesztgetnek, pánikot és borzongást keltenek, de a legtöbb esetben a szemtanúk érintetlenek maradnak (csöppet sem elhanyagolható, miszerint néhány történet alanyai sajnos nem élték túl a találkozást).

Úgy tesznek, mintha a házba is be akarnának jutni, néha zörgetik, rángatják az ajtót, majd nyom nélkül eltűnnek. Máskor az ablakon keresztül bámulják a háziakat. Arra is volt precedens, hogy valahogy sikerült a házba is betörniük, a tulajdonos felesége a hálóban remegett, miközben férje – fegyverrel a kezében – a lépcsőn osont le a hallba, elszántan a halálra is, hogy megvédje családját.

A nyolcvanas években történt…

Egy ízben az autóban ülve várta két lány a benzinkútra betért barátaikat, amikor valami hevesen megrázta a kocsit. Majd egyre durvult a kívülről jövő inzultus. Az anyósülésen helyet foglaló lány észrevette, hogy egy nagy kutya köröz az autó körül, majd a vezető oldalán nyitogatni próbálta az ajtót, ami zárva volt. Ekkor elindult a lány oldalára, aki már tudta, hogy a lény minden, csak nem kutya. Az utolsó pillanatban zárta le a saját oldalát, és a sikoltozva pánikoló barátnőjét próbálta nyugtatni. Majd minden elcsendesedett, a fiúk visszatértek a kocsihoz és csak másnap hittek a lányoknak, amikor felfedezték a karosszéria sérüléseit.

Néhány dogman együtt fut a száguldó autóval. Addig követi, amíg az olyan sebességre kapcsol, amit már a teremtmény nem tud tartani.

Egyesek gonosznak, démoninak vélik, néha vigyornak tűnő grimaszba torzul az ábrázatuk, sokan kárörvendést tapasztalnak, undort, megvetést éreznek a dogman felől.

Összefoglalásként elmondható, hogy a dogman/farkasember viselkedésmechanizmusa offenzív jellegű, bár főleg csak félelmet akar kiváltani, elűzni a területére betolakodót.

A téma szakértői nyomatékosan felhívják mindenki figyelmét arra, hogy – amennyiben farkasemberbe akad, úgy – semmi esetre se próbáljon meg támadni, mert garantáltan a rövidebbet húzza. Elvileg a futva menekülés sem tanácsos a ragadozókból kiindulva, hiszen a prédaösztön bekapcsolhat. Érdemes higgadtnak megmaradva, lassan hátrálni, ha képesek vagyunk rá, elsétálni a helyszínről.

Eredetük

Akik elmélyülten tanulmányozzák az eseteket, tagadják a farkasemberek animális voltát. Intelligens lényként állítják be őket, nomád, ám hittel, hagyománnyal, szokásrendszerrel bíró, klánokat alapító, de harcos csoportként jellemzik őket.

Ők – bár külsejükben meglepően hasonlók – nem a filmekből ismert, a telihold hatására bestiává változó rémség megtestesülései. Az amerikai őslakosok szerint azok inkább a „skinwalkerek”, az alakváltók, akiknek a nevét sem tanácsos kimondani, mert fekete boszorkány-mágiájuk útján megérzik, ha emlegetik őket.

Különböző elképzelések szerint a dogman egyik fajtája az emberiséggel egyidős, párhuzamosan, de rejtőzködve együtt fejlődtek velünk.

Más meglátások földönkívüli, ám a Földre betelepített fajként írják le.

Több összeesküvés-elmélet a titkos hadi-és űrprojektek kimérájának tartja és a hibridizációs kísérletek egyik eredményeként tekint rá.

Ennek az elképzelésnek egy továbbfejlesztett változata szerint, a háttérhatalom végső fegyverként kívánja bevetni őket az emberiség ellen, ha netán a glóbuszra vetített totalitárius diktatúra terve balul sülne el.

Az amerikai őslakók szerint a dogmanek a természet, az erdő őrei, amolyan Föld-angyalok, akik néha bennünket is védenek a valóban gonosz, erdőben megbúvó teremtményektől.

Merthogy vannak ilyenek, a természetes Föld-portálokon közlekedő, más dimenziók elszármazott egyedei, akik olykor áttévednek ide és vérszomjas tombolásba kezdenek…

Néhány indián népcsoport úgy tartja, hogy a történelem előtti időkben, a Földet lakó, emberevő óriások ellen teljesítettek missziót. Az ősök mágiával hívták életre az első dogman-csoportot legkiválóbb harcosaik és a farkasok keresztezésével.

Néhány kutató szerint a szándékaikban és jellemükben is különböző fajta csoportok léteznek. Legalább egy közülük nagyon agresszív, az embertámadásokért főleg ők a felelősek, továbbá még egy fekete, gumiszerű bőrrel rendelkező típus, amely leginkább emlékeztet az egyiptomi Anubiszra. Náluk szuperfegyvereket is megfigyeltek már.

A jelenséget övező egyéb körülmények

Kísérheti penetráns bűz a dogman jelenlétét. Ázott kutyaszag ammóniával, vér-és bomló tetem szagával keverve. Mindenképp orrfacsaró. Ám ezt nem minden esetben tapasztalják.

A találkozást megelőzően általában elhallgat a természet. Mindent ellep a kísérteties csend.

Sokan átható feszültségről, nyomasztó, baljós előérzetről számolnak be.

Vajon mi az, ami ólálkodik Gergelyiugornya és Tarpa közelében?

Amennyiben hihetünk a beszámolóknak, erős a gyanú, hogy a kriptidek kiválóságának egy-két képviselőjére akadt néhány embertársunk.

Felmerül a kérdés, hogy lesz-e mindennek folytatása és számíthatunk-e további talányos esetekre…

- Bán Andrea -


Amennyiben mélyebben érdekli a téma, a részese volt hasonló találkozásnak (vagy ismer olyasvalakit akivel szintén megtörtént ilyen tapasztalás), esetleg nehezen tudja feldolgozni az Önnel történteket, úgy kérjük, segítségért keresse meg a szerzőt az alábbi elérhetőségen:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában